Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Medborgarförslag får stöd av flera partier

En grupp invånare som engagerat sig mot skolnedläggningar har satt ihop ett eget skolförslag.

Annons

Det är mindre än en vecka kvar till det kommunfullmäktige som ska rösta igenom förslaget till ny skolstruktur. Det ser in dagsläget ut att bli en promenadseger för S-C-MP-styrets förslag som innebär att tre aktiva småskolor läggs ned.

SD, V, L och ROOP är dock inte med på tåget och har röstat emot på olika sätt. Nu har en grupp invånare satt ihop ett eget förslag som, enligt upphovsmakarna, skulle göra att de små skolorna kan behållas.

Det handlar om en mer decentraliserad modell där rektor får ett större mandat att styra sitt rektorsområde. Den kommunala förvaltningens roll blir mer av en inrättning för att serva rektorsområdena.

– Norrtälje kommun har en gammaldags organisationsmodell som är väldigt centralstyrd. Vi ger makten åt rektorn. Då tror vi att man har bättre kontroll över vart pengarna tar vägen, säger Daniel Toresson, från Björkö, som är talesperson för gruppen.

De fyra partier som är emot skolförslaget stödjer på olika sätt medborgarförslaget och kommer att delta i den manifestation som äger rum på lördag.

– Vi stödjer i första han vårt eget förslag, men är med för att stödja att medborgare har möjlighet till inflytande, säger V:s Catarina Wahlgren.

De står bakom förslaget

Skolförslaget ”Skola i förändring” är skapat av Daniel Toresson, Leif Sparrman, Hans Edblad, Bo Gidlöf, Roger Lans, Kicki Hammarlund, Boo Gyllensten och Sarah Thorsaeus.

Annons