Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med vänstern blir framtiden osäker för Rut

I tv-debatten om jobben den 10 augusti tog Centerpartiets Martin Ådahl till på skarpen mot en vänsterpartist som gjorde ett förnedrande uttalande om dem som arbetar tack vare RUT-avdrag. Jag är mycket tacksam för Martin Ådahls inlägg och engagemang i frågan.

Jag hjälper Rut med bokföringen. Vi kan kalla henne så. Hon har städning som stolt yrkeskunskap och kom till Sverige för att det behöver städas här.

Hon är verkligen ett proffs i sitt yrke och visar det. Men för att få jobb fick Rut ofta arbeta på tider när hennes man och son var lediga. Tack vare RUT vågade Rut starta eget. Nu väljer Rut själv arbetstider, och när hon inte hinner med allt kan hon ge jobb åt kollegor i sitt nätverk.

Den här friheten tycker man inte om på vänsterkanten i svensk politik och kallar utövarna för ”tjänstefolk”. Eftersom de flesta i branschen ”hushållsnära tjänster” är kvinnor, kan man tro att det handlar om en föråldrad kvinnosyn. Men det kan också handla om ett sätt för vänstern att stödja kapitalismen. För Rut tar också jobb på företag.

När man nu har funnit ett system att ge privatpersoner någorlunda likvärdiga förutsättningar att få anlita service jämfört med företagen kallas det från vänsterhåll att ”staten subventionerar”. Ser man det så ger staten en gigantisk subvention till städningen på alla företag i landet. De ”företagsnära tjänsterna” är oändligt många men då kallas det ”arbete” och är avdragsgillt i sin helhet.

Med en vänsterregering skulle framtiden bli osäker för både Rut och RUT.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel