Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Med smak från förr

De delar passionen för 1930- och 1940-talet och tillbringar flera veckor varje sommar med att dansa bland annat Lindyhop på Herräng Dance Camp. Till vardags tillverkar de drömgoda, gammeldags kolor.

Annons

Kolorna görs för hand till försäljning på Pärlans konfektyr på Nytorgsgatan i Stockholm. Förra sommaren stängde vi när alla skulle iväg till Herräng, berättar Sandra Abi-Khalil.

Kolafabriken i retrostil öppnade först på Artillerigatan på Östermalm. Men sedan november förra året huserar nu barnlediga huvudägaren Lisa Ericson och de fyra anställda istället på charmiga Nytorgsgatan i närheten av Medborgarplatsen.

Här andas allt, från inredning, porslin och de förhand inslagna kolorna, till musiken, ljuvt 40-tal. Bakom disken står Sandra Abi-Khalil redo att rekommendera någon av de tio olika smaker på kola som alltid finns till försäljning.

När NT är på besök tvingas vi till flera svåra val när de snygga retroaskarna i brun kartong ska fyllas upp med de tio kolor som var och en av oss väljer att köpa med hem. Laktrits eller pepparmint? Mandel eller äppel-kanel? Ett par stycken av storsäljaren vaniljkola med havssalt måste det i alla fall bli.

Man kan utgå från grundreceptet och smaksätta lite som man vill. Bland våra kunder har kolan med havssalt blivit en riktig favorit, säger Klara Ejemyr, som tillverkar kolorna inför öppen ridå i köket strax intill.

Vi har väldigt höga kvalitetskrav och därför måste vi alltid smaka så att varje kolabak blir rätt både i smak och konsistens. Jag tröttnar aldrig på smaken, men det är klart att det ibland känns lite sådär att behöva äta sött redan tidigt på morgonen, skrattar hon.

Svunna tiderI kolamakeriets lokaler fanns tidigare ett litet hembageri och Pärlans väl genomtänkta stil passar in i kvarteret. Men vurmen för svunna tider hos Lisa Ericson och hennes personal handlar inte bara om nostalgi, utan kanske minst lika mycket om att den snygga, väl genomtänkta stilen dessutom har ett tilltalande fokus på hållbarhet.

Slit- och slängmentaliteten som kom på 60- och 70-talet är ju inget som passar särskilt bra idag. Allt var förstås inte bättre förr, men det här är positiv nostalgi, säger Sandra Abi-Khalil.

NärproduceratDe lena kolorna kokas på färsk ekologisk grädde, smör och socker och så långt det är möjligt använder man sig av närproducerade råvaror. Klara Ejemyr, ubildad kock och kallskänka, vet att tipsa om de bästa genvägarna till en riktigt god kola.

Dubbla aldrig ett kolarecept, väg alla ingredienser noggrant och se till att köpa en hushållstermometer som går ända upp till 170 grader. Ibland kan man behöva kyla ner kolasmeten snabbt för att få rätt konsistens; då kan det vara bra att vara beredd med lite grädde som man kan hälla ner för att avstanna kokningen, säger hon.

I sommar bär det av på dansläger igen. Men i år lutar det åt att kompisgänget åker lite i omgångar. På det sättet blir det både lite Pärlan och lite Herräng för Sandra Abi-Khalil och arbetskamraterna.