Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mauro och Pluras tåglufftips

För första gången någonsin har Mauro Scocco och Plura Jonsson
tågluffat - tillsammans. Impressionisternas favoritstad Honfleur
och en natt i sovkupé hör till favoritupplevelsernasom de
presenterar i ett nytt,udda reseprogram.

Spanien är egentligen strået vassare, det menar både Mauro Scocco och Plura Jonsson. Men nu har de tågluffat genom norra Frankrike tillsammans och fått en ny kärlek till landet. Ända sedan duon gjorde Mauro och Pluras kök har de velat arbeta ihop igen. Resultatet blev ett reseprogram - som ändå inte är ett reseprogram, förklarar Mauro Scocco.

-Det här handlar också om musiken, maten och allt som vi käbblar om däremellan. Vi redovisar ingenting, som att vi flög dit och det kostade så mycket. Allt är extremt subjektivt. Vi tittar på sevärdheter men när det är något som är tråkigt går vi, säger han och berättar att de till exempel aldrig orkade gå in i det berömda klostret Mont St Michel.

Bodil Malmsten hjälpte

Egentligen hade Mauro Scocco planerat att resa genom Frankrike privat.

-Jag hade börjat göra research och bland annat mejlat Bodil Malmsten, som är en gemensam vän till oss. Så hon hade skickat flera brev med resetips.

Han är glad att det i stället blev ett program av resan.

-Jag är omåttligt stolt. Det är lätt att sitta hemma och gnälla på att det bara är skit på tv. Men det här är ett program som jag själv skulle ha velat se.

Hur var det att tågluffa?

Plura: Jag har aldrig tågluffat, jag är lite för gammal. Men jag har åkt tåg genom Europa, och jag älskar det. Jag föredrar det framför att flyga.

Mauro: Flyget är omgärdat av så mycket mankemang. När man ska åka tåg drar man bara till centralstationen och kliver på.

Plura: Och det är kontemplativt, man hinner skriva och tänka.

Vad var bäst på resan?

Plura: Staden Honfleur. Det finns en liten hamn där som är bemålad av impressionisterna. Och en annan liten stad vid kusten, Cancale. Där fanns en liten ostronmarknad som var fantastisk, och små restauranger vid vattnet. Ostronen kostade 60 kronor för ett dussin.

Mauro: Det är som varmkorv där. Barnfamiljer satt och slufsade i sig ostron. Platsen var allt man hoppades på. Saluhallen i Saint-Jean de Luz var också fantastisk. Den är jättefin i sig men där träffade vi också fantastiska människor, som innehavaren av fiskdisken. Han var som Saint-Jean de Luz' Woody Allen. Han hade massor av historier, samtidigt som han presenterade fantastiska skaldjurstapas.

Det blir mycket mat när ni pratar om de bästa upplevelserna.

Plura: Ja, när man är i Frankrike så blir det mycket mat.

Mauro: Men vi gjorde litterära utflykter också. Vi gick i Marcel Prousts fotspår. Och så försökte vi spåra Jack Kerouacs bretonska rötter. Vi hittade både huset och kyrkan som familjen Kerouac lät uppföra, så vi lyckades med det som Kerouac inte lyckades med själv.

Plura: Och så besökte vi Bodil Malmstens hus. Jag har skrivit Blues för Bodil Malmsten, så den spelade vi i hennes trädgård.

Vad får man alltså inte missa?

-Ile de Brehat. Den ligger i en speciell klimatzon så det såg mer ut som Antigua, tycker jag, som varit i Västindien. Det var som att komma till paradiset.

M: Ile de Brehat, Camargue och Île de Ré.

Har ni något speciellt minne från resan?

Mauro: Jag blev väldigt nostalgisk när vi åkte nattkupé, minnena forsade över mig och det var samma sak för Plura.

Var reser ni annars helst?

Plura: Säkra kort är Barcelona, New York och London. Men jag skulle gärna åka till Sarajevo också, och Berlin.

Mauro: Island var väldigt häftigt. Jag hade inga förväntningar. Jag förstod inte Reykjavik, som hajpats så mycket. Men Island är som Nordens Afrika, det är helt magiskt.