Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matfusk på varannan krog

Restaurangmenyer stämmer inte alltid överens med innehållet i maten. Livsmedelsinspektionen har granskat 66 restauranger i Norrtälje. Knappt hälften blev godkända.

Norrtälje. Livsmedelsinspektionen har – utan förvarning – kontrollerat 66 restauranger och pizzerior i kommunen. 27 av dem fick godkänt.

Kontrollanterna undersökte om fetaost, fårost, parmesanost, parmaskinka, lövbiff samt krabbkött fanns på menyn. Dessa livsmedel måste tillverkas enligt en viss procedur eller komma från den region som deras namn antyder.

Parmaskinka eller Prosciutto di Parma måste komma just från provinsen Parma i Italien för att få kallas så.

Många menyer ger felaktig information, men det handlar sällan om medvetet matfusk.

– Det är ofta ren okunskap. Restaurangägarna känner helt enkelt inte till reglerna, säger Linda Engberg, livsmedelsinspektör på Norrtälje kommun.

– På en meny kan det stå parmaskinka fast det egentligen är Serranoskinka (som kommer från Spanien).

De restauranger som inte godkändes vid kontrollen har fått en varning och måste nu trycka upp nya menyer som anger exakt vilken typ av ost eller kött som de serverar.

Kontrollen utfördes mellan 1 mars och 30 april i år.