Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Matbanker kan minska svinnet

Åsa Stenmark, Ole-Jörgen Hanssen, Kirsi Silvennoinen, Irmelin Gram-Hanssen ger exempel på hur matsvinnet kan minska i framtiden.

Annons

I Stockholms län slängs omkring 271 000 ton mat varje år, och då är inte jordbrukssektorn medräknad. Matsvinnet uppkommer i alla led från tillverkningen, hos grossister, i butiker och restauranger samt i hushållen.

Att minska matsvinnet skulle inte enbart spara pengar. Produktionen av den mat som slängs i Stockholms län ger upphov till cirka tre procent av Stockholms läns totala utsläpp av växthusgaser, så det finns även en klimatnytta med att minska matsvinnet.

Den allra största delen av maten slängs i hushållen där varje svensk i snitt slänger 81 kg mat per år. Mycket arbete pågår, och många initiativ finns för att få oss att ta vara på maten bättre, samt planera våra köp så att vi undviker att handla mat som sedan bara slängs.

Under 2013–2015 har Livsmedelsverket, Jordbruksverket och Naturvårdsverket ett särskilt uppdrag att arbeta för att minska matsvinnet i alla led från odling till konsumentledet. EU har ett mål om att matsvinnet ska halveras till 2020, trots detta har trenden de senaste åren varit den motsatta.

Förutom den insats vi som konsumenter kan göra vad gäller att planera inköp och ta vara på matrester bättre, så finns det en stor del i matkedjan som vi har desto mindre kontroll över. Grossister och livsmedelsbutiker i Stockholms län slänger ungefär 25 000 ton mat varje år, och ungefär hälften av denna mat är det inget fel på och är fullt ätbar. En del av denna mat är frukt och grönsaker som inte ser helt perfekta ut och som butikerna vet att kunderna väljer bort. En del av maten har kort hållbarhetstid men som ändå sorteras ut i förväg, och en del av maten som slängs beror på fel inköp eller felbeställningar.

Men det finns alternativ till att slänga maten. En studie från Nordiska ministerrådet som IVL Svenska Miljöinstitutet, Östfoldforskning, naturresursinstitutet Luke och danska Plan Miljö har varit med och tagit fram, visar att det finns en stor potential att minska matsvinnet med hjälp av så kallade matbanker.

I hela Norden serveras mer än tre miljoner måltider från matbanker varje år – mat som annars hade blivit kastad. Matbankerna kopplar samman företag som har ett överskott på mat med biståndsorganisationer som serverar måltider till människor som behöver det.

Om butiker och grossister i Stockholms län skulle stödja lokala matbanker, skulle man tillsammans kunna minska onödigt matsvinn.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel