Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måste det till en folkomröstning?

Värmdö kommun har haft folkomröstning i frågan om centralisering eller icke av skolorna. Omröstningen är högintressant för Norrtälje kommun eftersom även vi genomlidit en strid mellan landsbygdens legitima krav på samhällsservice och övertron på det storskaliga (och förmodat billiga) sättet att driva skola.

Argumenten känns igen. Det kan lika väl vara Norrtälje som Värmdö: ”Ingen vill jobba på små skolor. Små skolor klarar inte behörighetskraven. Små skolor ger för dålig stimulans för barnen. Vi kan vi inte garantera kvaliteten på små skolor”.

I Norrtälje kommun har anrättningen dessutom kryddats med löften om högre lön och bättre arbetsförhållanden för alla lärare om man bara får lägga ner de små skolorna. Inte ett ord om att små skolor i hela landet lyckas i genomsnitt bättre med förberedelsen för framtida studier och senare konkurrenskraft på arbetsmarknaden. Argumenten mot de små skolorna är ihåliga men upprepas så ofta att de till slut kan misstolkas som sanningar.

Finland, som i många sammanhang framhålls som ett skolmässigt föredöme, har en annorlunda syn på de små skolorna. I Danmark, i Skottland, i Australien och på Irland, för att ta några exempel, har man förstått att litenheten inte är ett hinder för att bygga bra skola. Där får man lov att utveckla små skolor även om de kostar mer per elev. Det är trots allt en kostnad som vilken svensk kommun som helst har råd med eftersom det är lite pengar i sammanhanget och eftersom det är en så effektiv form av både skola och regionalpolitiskt stöd.

I Stockholms län finns formella och lösa nätverk mellan politiker och kommunala tjänstemän. Det är ett slags kamaraderi där Norrtäljes befattningshavare och politiker egentligen inte hör hemma. Där utbyts erfarenheter bland storstadskommunerna. Där utbyts åsikter och till och med strategier för att genomföra obekväma beslut. Tyvärr utbyts och bekräftas även fördomar och åsikter om skolan som saknar stöd i forskning.

Efter att ha deltagit på landsbygdsriksdagen i Sandviken för någon vecka sedan framträder de politiskt korrekta ”wannabe”-storstadskommunerna som en aning udda. Det som är sant i Stockholm eller Solna, där man kan promenera tvärsigenom kommunen på mindre än en timme, är inte sant på så många andra håll i landet. Och definitivt inte i Norrtälje eller Värmdö. Det finns tack och lov massor av kommuner i vårt avlånga land som förstår att ha en helt annan inställning till landsbygden och som förstår de små skolornas betydelse.

Det handlar för oss om att förstå skillnaden mellan var man önskar att man var och var man i realiteten befinner sig. Alltså, är Norrtälje en storstadskommun eller är Norrtälje en landsbygdskommun? Vill man bo i en storstadskommun så får man kanske flytta på sig några mil söderut eller ännu bättre: tänka om.

Vi får inte förblindas av närheten till huvudstaden och tro att Norrtälje spelar på samma arena som de verkliga kranskommunerna. Norrtälje har betydligt mer gemensamt med kommuner i Norrlands inland än med Ekerö, Sundbyberg, Solna, Sigtuna, Huddinge och andra tätbefolkade storstadskommuner i Stockholms län. Norrtälje kommun är och förblir glest befolkad. Skola och övrig samhällsservice kostar därför betydligt mer för oss. Ändå måste vi, precis som andra landsbygds- och skärgårdskommuner, se till att landsbygd och skärgård får förutsättningar att överleva.

I Värmdö har nu medborgarna sagt sitt. 75 procent av de röstande i folkomröstningen den 25 maj har sagt till sina skolpolitiker och tjänstemän: ”Gå tillbaks till ritbordet! Gör om ert förslag om att centralisera skolorna. Och gör det den här gången i samråd med medborgarna!”

I Norrtälje kommun har medborgarna sagt samma sak nu i snart två års tid. Måste det till en folkomröstning här också för att landsbygden ska få behålla sina skolor?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel