Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mast kan sättas upp trots ägares protest

En 72 meter hög mobilmast kan placeras i villaområdet Lindris – trots att markägaren säger nej. Det handlar om allmännyttan, menar mobilföretaget.

Annons

Förra veckan skrev NT att mobilföretaget Net4Mobility har ansökt om bygglov för en mobilmast i bostadsområdet Fågelsången. Nu har samma företag sökt bygglov för en 72 meter hög mast i villaområdet Lindris i Häverödal.

Kommunen har informerat alla grannar i området, utom markägaren Hans Richter.

– Som markägare kunde jag väl fått en kopia på bygglovet i alla fall. Det är skamligt, säger han.

I stället blev han uppringd av företaget som förklarade att han inte har något annat val än att tillåta bygget.

– Företaget kan göra vad det vill med marken eftersom en utbyggnad av telenät ligger i allmänhetens intresse, menar de, säger Hans Richter.

Företaget erbjöd honom ett ”skambud” på 8 000 kronor per år för att låna ut sin mark, men Hans Richter tackade bestämt nej.

Robert Törne, stabschef på Bygg- och miljökontoret på Norrtälje kommun, menar att kommunen enligt lagen (PBL), inte är skyldiga att informera markägare om ett bygglov. Däremot kontaktas ägaren när bygglovet har behandlats och beslut om bygglov tagits.

– Det kan bli lite tokigt, men det är så lagen ser ut, säger Robert Törne.

Servitut

Servitut är ett juridiskt begrepp för den rätt en fastighet har att på visst sätt nyttja en annan fastighet. Detta innebär att en markägare kan bli tvungen att låna ut sin mark om det främjar allmänhetens intresse. Servitut kan skapas på tre sätt:

Skriftliga avtal enligt Jordabalken.

Lantmäteriförrättning enligt fastighetsbildningslagen.

Expropriation enligt expropriationslagen.