Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marknaden löser inte problemen

De flesta är nog överens om problembeskrivningen – det byggs för få bostäder och de som byggs är för dyra. Framförallt saknas det hyresrätter. Trots att räntorna aldrig varit så låga som de senaste åren, kommer byggandet av hyresrätter inte igång.

Politiken har hittills inte haft viljan eller förmågan att ändra på detta. Vi vet att Roslagsbostäder, efter tio års totalt stopp, nu åter får bygga, men det räcker inte. Bostadsbristen får konsekvenser – inte bara för den som söker bostad utan också för samhället. Företagens utveckling bromsas, när den man vill anställa inte kan hitta någon bostad inom rimligt avstånd från arbetsplatsen.

Bland de bostadssökande är det framförallt de ensamstående föräldrarna och de unga som drabbas. Deras resurser är begränsade, de har inte pengar till en bostadsrätt och kötiden för hyresrätter är ofta fem år eller mer.

Den som tror att marknaden kan lösa bostadsproblemen lurar sig själv och i värsta fall även andra. Även om undantag finns, så väljer byggherrarna i princip alltid att bygga det som ger den största och snabbaste vinsten. Alltså bygger man bostadsrätter. Eftersom efterfrågan på bostäder i storstadsområdena är större än tillgången, drivs priserna upp. I dag ligger priset i vissa områden på dubbla produktionskostnaden eller mer och så fort ett område står klart kan den som byggt håva in pengarna.

Nu är det inte bara byggherrarna, som vill vara med och dela på pengarna. När kommunerna säljer mark till bostadsbebyggelse, säljer man nästan alltid till högstbjudande. Det minskar möjligen byggherrarnas vinster, men det bidrar inte till lägre boendekostnader – tvärtom. Samhället överger härigenom de resurssvaga samtidigt som man sviker sin uppgift att balansera de krafter som styr marknaden.

Vad finns det då för lösningar? Hur kommer vi till rätta med problemen? Vår uppfattning är att det, för att få en bostadsmarknad som fungerar för alla, krävs en medveten styrning från samhällets sida. Vi föreslår därför Norrtälje kommun att gå tillväga på följande sätt:

Sälj inte den mark som kommunen äger, utan upplåt den i stället med tomträtt. På så sätt är det möjligt att behålla initiativet. Ordna en tävling mellan ett antal byggherrar. Precisera kvalitet, lägenhetsfördelning och upplåtelseform i tävlingshandlingarna och låt byggherrarna tävla om lägsta hyra. Upplåt sedan marken gratis till den byggherre, som erbjuder lägst hyra.

Genom ett sådant upplägg kan kommunen bidra till rimligare boendekostnader och därmed till att våra ungdomar stannar, men också till att andra unga människor flyttar hit. Mer än var tredje ung stockholmare överväger att flytta från Stockholm på grund av bostadsbristen (DN 7 oktober). Många av dessa ungdomar skulle nog kunna tänka sig Norrtälje, som ligger på bekvämt pendlingsavstånd från jobben i storstaden, som nästa anhalt i livet.

Tillsätt en arbetsgrupp med uppgift att ta reda på hur vi ska få de unga stockholmarna att upptäcka Norrtälje, att flytta hit och trivas här. Se till att ta vara på den här möjligheten! Vi har allt att vinna.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel