Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marit Paulsens engagemang behövs verkligen

Kändisar har ofta fungerat bra som röstlokomotiv i EU-parlamentsvalet. Alf Svensson, Anders Wijkman och Anna Maria Corazza Bildt är några exempel på detta.

Annons

Den som kanske lyft sitt parti allra mest är dock Marit Paulsen. Hon har på egen hand sett till att Folkpartiet gjort mycket bättre EU-parlamentsval än riksdagsval. Med sin folklighet och sitt engagemang för djurskydd har hon varit en stor röstmagnet.

Detta kan också bero på att Marit Paulsen är en mycket ovanlig folkpartist. Hon har inte den framtoning av storstadsakademiker som många andra i hennes parti har, och hon besöker gärna jordbruk för att se om djuren mår bra, precis som hon gjorde i går när hon besökte Norrgården i Gåsvik. Det hade knappast någon annan folkpartist på riksnivå gjort, i alla fall inte på egen begäran. Istället har Folkpartiet ofta varit helt ointresserat av svenskt jordbruks framtid, och har velat slopa EU:s gemensamma jordbrukspolitik, något som i praktiken skulle ta död på stora delar av det svenska jordbruket. Detta förslag finns inte med i Folkpartiets valplattform i årets EU-val, så kanske har folkpartisterna till sist förstått vilka katastrofala effekter detta förslag skulle innebära.

Och Marit Paulsens engagemang för djuren och för matkvaliteten behövs verkligen. Jordbruket i Europa innebär i många fall enbart ett långt lidande för många djur. De förbättringar som bland annat Marit Paulsen har bidragit till har varit alldeles för små.

Nästa steg mot förbättring är den djuromsorgslag som Marit Paulsen hoppas EU-kommissionen kommer att lägga fram om ett år. Sedan är det bara att hoppas att EU:s regeringar inte sätter stopp eller helt urvattnar detta förslag. Men tyvärr är risken ganska stor.

En sak Marit Paulsen lyfte vid sitt besök är de nya upphandlingsregler som EU beslutat om, och där det öppnas möjligheter för att kommuner och andra offentliga upphandlare tar mer miljöhänsyn och mer sociala hänsyn vid sin upphandling. Dessa regler skall göra det lättare för kommuner att ställa miljökrav och krav som gynnar mindre och lokala producenter.

Enligt Marit Paulsen blir det mycket viktigt hur dessa regler nu tillämpas av svenska myndigheter. Svenska myndigheter brukar nämligen vara duktiga på att tolka EU-regler så att det missgynnar mindre företag. Marit Paulsen jämför med Finland, som har en helt annan jordbrukspolitik än Sverige, trots att även Finland är med i EU och lyder under EU:s gemensamma jordbrukspolitik.

Här har Marit Paulsen helt rätt. Men det räcker inte med att svenska myndigheterna gör tolkningar av EU-reglerna som öppnar för de mindre tillverkarna. Som matupphandlingarna i Norrtälje kommun är ett bra exempel på, tolkar ofta offentliga upphandlare reglerna ännu värre än myndigheterna. Detta måste Norrtäljes nya kostpolicy se till att radikalt förändra.