Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marit Paulsen: "Så här ska grisar ha det"

 
Val 2014
Visa alla artiklar

EU-parlamentarikern Marit Paulsen (FP) kämpar för att få en gemensam djuromsorgslag i EU. I går besökte hon grisproducenten Roslagskött i Gåsvik. – Så här ska grisar ha det.

Annons

Det är 17 dagar kvar till EU-parlamentsvalet. Många kandidater kampanjar runt om i landet. Så också Marit Paulsen (FP). Hon besökte på egen begäran Norrgården där familjen Pettersson föder upp grisar under företagsnamnet Roslagskött. Där lever grisarna i stora svinstall där de får utlopp för sitt naturliga beteende. Allt som grisarna äter odlas på gården.

När Marit Paulsen hälsar på dem flockas de nyfiket kring besökaren.

– Hejsan vovven.

Marit Paulsen hälsar länge och väl på de pigga grisarna.

Hon vänder sig till oss.

– Så här ska grisar ha det. Om ni skulle se hur grisar har det på många ställen i Europa så skulle ni gråta.

På Norrgården arbetar man efter att grisarna ska få leva så naturligt som möjligt.

– Vi kallar vår metod för Norrgårdsmodellen. Grisarna bor under tak. De får ny halm två gånger i veckan. Under tak slipper vi den smittan i marken som man får om de går ute. Vi städar och spolar rent så grisarna får ingen smitta, säger Olle Pettersson som driver gården med sin fru, son och sonhustru.

Marit Paulsen är stark motståndare till den stora antibiotikaanvändningen i djurproduktionen som är en kraftigt bidragande orsak till utvecklingen av antibiotikaresistenta bakterier.

Marit Paulsen sitter i EU-parlamentets utskott för jordbruk och landsbygdens utveckling och tror att parlamentet inom ett år kommer att anta den gemensamma europeiska djuromsorgslag som hon arbetar med. Det stora problemet med att få igenom den är byråkratin, säger hon.

– I det paketet ska jag kunna få in att alla länder blir skyldiga att rapportera när, var och hur man använder antibiotika. Det vet vi inte i dag. Hur ska vi föreslå åtgärder när vi inte ser detaljerna.

Hon vill också föra in välfärdsindikatorer i stället för att bara mäta hur många kvadratcentimetrar djuren har.

– Du ska på tio, femton minuter kunna avgöra hur bra en grupp grisar mår.

Efter besöket hos grisarna bjuder Petterssons på fika inne i sitt stora kök.

Marit Paulsen vill gärna göra reklam för de svenska grisarna.

– Vi ska kunna vara en förebild, säger hon.

Hon uppmanar också offentliga upphandlare att se till att köpa lokalt.

Folkpartiet är annars stora förespråkare av frihandel.

– Jag vet att det kan vara lite motsägelsefullt att som folkpartist gå ut och säga: köp svensk gris. Men jag skiter i det.