Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marie Bergman till Väddö

På lördag spelar artisten Marie Bergman på Edeby Gästfrihet på Väddö. På söndag håller hon en kurs om rösten på Livsuniversitetet på Väddö.

Annons

– Många har inte kontakt med sin röst, säger Marie Bergman.

Det hon menar är att många använder för mycket press och inte andas rätt, så att musklerna drar ihop sig och rösten blir svag, ljus eller hes. Enligt Marie Bergman ska man använda inte bara magen utan även ryggen, ryggslutet och bäckenet för att få kraft i sin röst.

– Man ska äga sin röst. Det har med yttrandefrihet att göra, att äga sitt space med rösten.

Marie Bergman är intresserad av den forskning som pågår om rösten och andningen på bland annat Karolinska institutet och Sahlgrenska akademin. Forskarna har kommit fram till att körsång fungerar som friskvård. Under Marie Bergmans kurser handlar det mindre om sång och mer om toning, att göra ljud och hitta sin röst.

– Toning är bra, då kommer man bort från prestationen. Det är en glädjekur för rösten.

Hon är noga med att poängtera den vetenskapliga utgångspunkten.

– Det forskas mycket om ljuden. Det handlar inte om något jävla ”rello”, det är biologi.

Lördag den 17 maj spelar Marie Bergman låtar från sitt kommande album Den mänskliga faktorn på Edeby Gästfrihet. Konserten börjar klockan 20.