Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Kristdemokraterna är inte längre rätt val för kristna väljare

Är Kristdemokraterna fortfarande ett alternativ för kristna väljare?

De flesta kristna väljare skulle svara nej på den frågan i dag.

Enligt en undersökning publicerad i den kristna tidningen Dagen skulle endast 10 procent av de kristna väljarna rösta på Kristdemokraterna i höstens val. Att jämföra med situationen inför valet 2014 då hela 24 procent av de kristna väljarna uppgav att man skulle rösta på Kristdemokraterna. Det gav Kristdemokraterna en nära på dominant position inom det kristna väljarkollektivet, tillsammans med Socialdemokraterna fångade man upp varannan kristen väljare.

I stället har väljarna sökt sig till andra partiet

Inte heller frikyrkorörelsen stannar kvar. Den väljargrupp som Kristdemokraterna historiskt varit absolut starkast förknippad med. Om man exkluderar medlemmar i Svenska kyrkan och endast studerar frikyrkliga väljare ser trenden densamma ut. Tidigare röstade 70 procent på Kristdemokraterna, i dag "endast" 26 procent. Var fjärde frikyrklig väljare kan låta mycket, men det är inget som håller partiet kvar i riksdagen. Långt därifrån.

Förändringen innebär en närmast total flykt av kärnväljare som inte längre är beredd att stödja Kristdemokraterna som politisk parti.

I stället har väljarna sökt sig till andra partiet som Moderaterna, Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna. Men också Centerpartiet som fördubblat sitt stöd bland kristna väljare. Från åtta till 16 procent. I en kommentar till den kristna tidningen Dagen säger statsvetaren Magnus Hagevi att det kan bero på Centerpartiets politiska framtoning:

– Centerpartiet pratar inte om hårdare tag och har inte en pessimistisk tongång när de talar om samhället. Jag tror att det finns väljare som är intresserade av ett sådant optimistiskt budskap.

Frågan är om Kristdemokraterna fortfarande är det parti som bäst företräder kristna värderingar i svensk politik i dag.

Synen på flyktingmottagande är ett sakpolitiskt område där Kristdemokraterna gjort stora avsteg under mandatperioden. Kristdemokraternas nya syn och retorik kring flyktingar förklarar inte hela väljarflykten – men det är ett relevant exempel eftersom det varit en snabb politisk förflyttning från mittenparti till tydligt högerparti.

Kristdemokraterna anser säkert att den politiska förändringen är rätt.

Det är också en politisk fråga som kristna är väldigt engagerade i. Allt ifrån studiehjälp i svenska språket till hjälp med kläder, bostad och sociala mötesplatser. Många kristna organisationer har också protesterat mot den politiska omsvängningen.

Kristdemokraterna anser säkert att den politiska förändringen är rätt. Särskilt opportun för att fånga väljare har den i vart fall inte varit. Men man har misslyckats med att kommunicera förnyelsen av Kristdemokraterna mot sina kristna kärnväljare.

Kristna väljare söker inte ett tydligt högerparti.

Även retoriken är annorlunda hos ledande kristdemokrater i dag. Det är tuffa ordval och hårda besked i stället för att nyansera debatten med mellanmänskliga perspektiv. För bara några år sedan hade kristdemokrater svarat att Kristdemokraterna var ett icke-socialistiskt mittenparti. I dag säger man sig i stället vara ett tydligt högerparti. Det märks inte minst i bytet av logga: från en ofullkomlig blomma till ett inramat KD i mörkblå färg.

Kristna väljare söker inte ett tydligt högerparti. Man söker en mänsklig röst med lösningar så att Sverige håller ihop och försvarar de svaga i stället för att splittras ytterligare. Därför kommer kristna väljare rösta på ett annat parti i höstens val – och Kristdemokraterna åker ut.