Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Marcus Åsling: Gör upp med den osunda ungdomsförbundskulturen

Politiska ungdomsförbund är illa rustade för att hantera svin; människor som genom sin makt och position gör andra människor illa för att få sin vilja igenom.

I Muf och andra ungdomsförbund har det tidigare handlat om urspårade fester på hotellrum, våld, hot, mobbning, trakasserier och utfrysning av obekväma medlemmar.

I sommar har minst två tragiska berättelser kommit upp till ytan. 9 juli valde Muf Kalmars ordförande att avgå då hon upplevde att förbundet inte lyssnade på henne eller vidtog åtgärder. Detta efter att ha polisanmält en partimedlem och politiker för våldtäkt under hösten, våldtäkten ska ha skett när hon bara var 14 år. Nyligen valde även Muf Örebros ordförande att lämna samtliga av sina uppdrag inom Moderaterna efter att ha upplevt att den anmälan om våldtäktsförsök hon upprättat mot en medlem inte tagits på allvar. Efter att Muf Örebros ordförande lämnat, valde även samtliga i styrelsen att avgå. I Örebro vittnar man om dagliga inslag av korruption, nepotism och trakasserier.

I det här fallet var det en våldtäkt och ett våldtäktsförsök. I Muf och andra ungdomsförbund har det tidigare handlat om urspårade fester på hotellrum, våld, hot, mobbning, trakasserier och utfrysning av obekväma medlemmar.

Därför är det viktigt att understryka att det här inte är ett exklusivt problem inom Moderata ungdomsförbundet. Däremot är det mitt personliga intryck att Muf är mer drabbad av detta än de flesta andra ungdomsförbund. Tidigare var det SSU. Kanske är förbundens storlek en bidragande orsak. Tidigare var SSU Sveriges största ungdomsförbund, i dag är det Muf.

en miljö med pakter och intriger där det viktiga blir att vinna strider på årsmöten i stället för att fostra framtida politiska ledare.

Precis som i en skolmiljö är de allra flesta som är aktiva inom ett politiskt ungdomsförbund skötsamma och generösa individer. Medlemskapet och engagemanget tillför med säkerhet något positivt, annars skulle inte ungdomar vara aktiva i ungdomsförbund. Däremot skapar sådant som frånvaron av en vuxenvärld, alkohol och interna maktstrukturer en problempotential.

Berättelser inifrån ungdomsförbund över hela den partipolitiska paletten vittnar om en miljö med pakter och intriger där det viktiga blir att vinna strider på årsmöten i stället för att fostra framtida politiska ledare. I en sådan miljö finns det problempotential och situationen hade kunnat se värre ut. Man kan också fråga sig varför moderpartierna inte är tillräckligt aktiva med att säkerställa att ungdomsförbund har en god förberedelse av politiska ledare – och aktivt arbetar emot osund kultur. Uppenbarligen har Muf och Moderaterna misslyckats, hur situationen ser ut i andra ungdomsförbund just nu är det svårt att säga.

I dag skulle väl i princip samtliga ungdomsförbund svara att de har alkoholfria arrangemang, trots det förekommer festerna fortfarande. Det är dumt när ålderspannet av aktiva medlemmar är mellan 15 till 24 år. Jag tror mycket av den problematik som händelserna inom Muf vittnar om skulle avta ifall man säkerställde en alkoholfri kultur och arbetade med en mer platt organisationsmodell. Hierarkier skapar bara problem när de används för interna maktmedel i stället för att vara ett verktyg för att fostra framtida politiska ledare.