Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människors rätt att välja trumfar förbud mot vinst

Max Törnqvist om mångfald inom vården.

Annons

Vid första anblicken ser badhuset i Rimbo ut som det alltid gjort, men det är på insidan som en förändring skett. I den gamla hotelldelen av byggnaden har nämligen ett nytt äldreboende slagit upp portarna. ”Krögaren” är namnet på det nya boendet som öppnats av det privata vård- och omsorgsföretaget Kavat Vård AB. Företaget har sedan tidigare ungefär nio etablerade omsorgsboenden i Stockholmsregionen.

Krögaren är inte som vanliga äldreboenden, det här boendet har ett ”spa-koncept” som möjliggör för hyresgästerna att nyttja både simbassäng, bastu och jacuzzi. På grund av lokalernas tidigare användningsområde blev det naturligt att satsa på spa-tema, menar företaget på sin hemsida.

Krögaren är inte det första boendet inom Kavat Vård som är konceptinriktat. Sedan tidigare driver de även enheter med både spansk, persisk och arabisk profil där bland annat personalen talar respektive språk.

Det är självklart mycket glädjande att Norrtälje kommun och specifikt Rimbo får ett högkvalitativt äldreboende som också sticker ut ur mängden.

Samtidigt måste vi också inse att den här mångfalden knappast varit tradition i Sverige, vad vi nu ser är nämligen ett avsteg från gammal hederlig socialdemokratisk politik. Det är tack vare införandet av lagen om valfrihetssystem (LOV) som dessa nya innovativa och idédrivna företag fått etableringsrätt. Det är hittills bara i primärvården som LOV är obligatorisk, där alla landsting och regioner måste upprätta ett system för fri etableringsrätt, för såväl privata som offentliga aktörer.

Det är alltjämt oroande om än inte särskilt överraskande att Vänsterpartiets stora valfråga är att stoppa alla vinster i välfärden.

I samma andetag som Jonas Sjöstedt (V) vill förbjuda vinster säger han sig vilja värna om mångfalden bland aktörer. Detta kan uppfattas som paradoxalt, vilket det givetvis är. Sjöstedt vet lika väl som de flesta som kan grunderna i företagsekonomi att ett företag knappast skulle existera för att endast generera ett plus-minus-nollresultat, i alla fall inte på lång sikt.

Skulle Vänsterpartiet få igenom sina förslag skulle det helt sonika betyda att vård- och omsorgsföretag såsom Kavat Vård skulle behöva lägga ner sin verksamhet. I grunden är det inte kvalitet och god omsorg som är de viktigaste kriterierna för partiet, utan istället principen att privata aktörer inte ska få bedriva viss verksamhet på basis av att de är just privata.

Vänsterns eviga fejd med näringslivet är inget nytt och i dagens situation riskerar en sådan inställning leda till att många människor blir arbetslösa om de kommer till regeringsmakten, om än bara som ett ilsket bihang till Socialdemokraterna. Än ska vi inte måla Fan på väggen, men det vore bra olyckligt om det populära boendet Krögaren tvingades stänga bara för att vänstern är rädd för privata företag.