Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Människor på landsbygden måste vara med och fatta de viktiga besluten

Vi blir konfunderade över att landsbygdspartiet inte verkar tycka om allemansrätten. I Sverige finns en allemansrätt som vi kan vara stolta över, skriver representanter från Centerpartiet.

Nio representanter från Landsbygdspartiet oberoende (9 december) har reagerat på en debattartikel i Norrtelje Tidning där vi centerpartister (22 november) anser att landsbygden ska kunna leva av egen kraft. Från Centerpartiet har vi tydligt drivit frågan att Stockholms län har en stor landsbygd och vi ser med tillfredsställelse på att den regionala utvecklingsplanen (RUFS 2050) har landsbygd och skärgård som tydliga fokusområden.

Det här handlar inte om drömska tankar om livet på landet, det handlar om politiska beslut som ska göra det lättare att vara bonde, boende och företagare på landsbygden. Det handlar om politiska beslut om infrastruktur och service på landsbygden.

Det vi producerar på landsbygden är livsviktigt för samhället. På landsbygden produceras mat och energi som på köpet ger det oss ett vackert och öppet landskap. Vad vore Roslagen och Södertörn utan jordbruk med betande kor? Det är bönder och deras husdjur som har skapat landskapet. Det är också en förutsättning för närproducerad mat till skolor och omsorg.

Vi kan heller inte blunda för att det finns konkurrens och konflikt om markanvändning. Det handlar om bostäder, service och butiker, mark att odla livsmedel och energigrödor på och sparade grönområden. För att lösa dessa konflikter och för att bevara god odlingsmark även i Stockholms län behövs en strategi.

Vi blir konfunderade över att landsbygdspartiet inte verkar tycka om allemansrätten. I Sverige finns en allemansrätt som vi kan vara stolta över. Varför se det som ett hot när det kan bli en möjlighet för företagande på landsbygden?

Men en poäng har faktiskt replikförfattarna, vi kan hålla med om att myndigheter kan vara klåfingriga i sitt utövande.

Men vad vill ni i Landsbygdspartiet göra åt det? Faktum är att naturreservat, på sina rätta platser, är en tillgång för turism och företagande på landsbygden. Något som är viktigt för en livskraftig landsbygd. Det viktigaste för alla former av landsbygdsutveckling är dock att människor på landsbygden är med och fattar de avgörande besluten i kommuner, landsting och riksdag så att besluten gynnar landsbygden var den än råkar befinna sig. Här kommer Centerpartiet fortsätta att jobba för beslut som ger landsbygden liv av egen kraft.

Gustav Hemming (C), landstingsråd

Per Lodenius (C), riksdagsledamot

Berit Jansson (C), Norrtälje

Karin Broström (C), Norrtälje

Anders Olander (C), Norrtälje

Ulla-Britt Öhman (C), Haninge

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel