Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Manifestation för högre polislöner genomförs

Missnöjet jäser inom poliskåren. Kravet på en lägstalön på 25 000 kr i månaden har avvisats. Nu förbereder man en manifestation.

– Vi samlas i Kungsträdgården den 24 augusti för att visa vårt missnöje med polisernas ingångslöner, säger Lennart Sellin, vice ordförande för polisfacket i Roslagen.

Kravet liknar det som sjuksköterskorna ställde före sommaren: Minst 25 000 kronor i ingångslön för nyexaminerade!

Dagens polisaspiranter får 21 300 i startlön. Vid årets förhandlingar drev man kravet på 25 000 kronor hårt. När man tycktes ha kommit överens med motparten, ingrep arbetsgivarnas huvudorganisation Arbetsgivarverket och sa nej. Nu har löneförhandlandet gått i stå och ska återupptas 1 oktober.

– Polisyrket är kraftigt undervärderat, säger Ola Lindgren, fackligt aktiv för poliserna i Roslagen. Poliser har oskäligt dåligt betalt. I yrket ingår våld, tjänsteplikt och svåra beslut. Det ställer höga krav på poliserna, krav som borde ge av högre lön, enligt facket.

– Missnöjet kokar hos Norrtäljepolisen, säger Ola Lindgren. Flera söker nya jobb.

Den 18 juni genomförde polisen en spontan manifestation över hela landet. Poliser och fordon som inte var i tjänst, ställde upp sig på offentliga platser, för att visa missnöjet med dagens löneläge.

En ny manifestation genomförs den 24 augusti i Kungsträdgården mellan klockan 14 och 16. Poliser från hela landet väntas delta.