Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många vill bli faddrar för nyanlända

Intresset för att bli fadder åt nyanlända är stort. 50 personer kom till mötet i Norrtälje nyligen.– Glädjande, säger arrangören Karin Lundqvist-Zelander.

Annons

Hon leder Fadderfamiljsprojektet, ett samarbete mellan Norrtälje kommun och flera lokala aktörer, bland annat FN-föreningen, Röda korset och Norrtälje-Malsta församling.

Syftet är att skapa ett nätverk för ensamkommande flyktingungdomar och nyanlända barnfamiljer.

– Norrtäljebor får en möjlighet att vara medmänniska. De ska stötta, träna språk och hjälpa nyanlända att förstå samhället och den svenska kulturen, säger Karin Lundqvist-Zelander.

Efter mötet har ytterligare 15 personer meddelat att de vill bli faddrar.

– Faddrarna är i alla åldrar och från olika grupper i samhället, säger Karin Lundqvist-Zelander.

Projektet har inte startats med anledning av de nyöppnade asylboendena i Skebobruk och Bergby.

– Behovet är stort ändå. Vi har hem för ensamkommande och invandringen kommer att öka nästa år på grund av läget i Syrien, säger Lundqvist-Zelander.

Anläggningarna i Skebobruk och Bergby är Migrationsverkets ansvar. Kommunens åtaganden inskränker sig till att bereda plats i skolor åt de asylsökande barnen.