Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många konstnärer öppnar sina ateljédörrar i morgon

I kväll klockan 17 går startskottet för årets Konstrunda med en invigning av samlingsutställningen i Elimkapellet. En av konstnärerna som deltar för första gången är Marie Berndtsson. − Jag går in i detta med öppna armar, säger Marie Berndtsson.

Marie Berndtsson kände inte till Konstrundan innan hon fick frågan om hon inte skulle vara med av en utställningsbesökare tidigare år. Hon hoppade på i sista sekund och kommer nu att öppna upp sin ateljé och verkstad i Södertjära till helgen. Hon vet inte vad som väntar men hoppas på många trevliga besök.

− Möten med människor ger mig energi och näring, säger Marie Berndtsson.

Marie har minnen av hur hon som liten brukade tillverka smycken av plastföremål som hon smälte i en sked på spisplattan. Konsten har följt henne genom livet men tekniken som hon använder varierar.

− Jag är en periodare men guld- och silversmide är det som har följt med mig hela tiden, säger hon.

Marie Berndtsson beskriver sitt skapande som en form av stafett, det ena leder till det andra. Hennes arbete med silversmide förde henne in på att jobba med materialet silverlera och det i sin tur inspirerade henne att börja experimentera med glas. Numera arbetar hon inte med varje teknik för sig utan hon ser konsten mer som en helhet.

− Jag älskar att föra ihop olika tekniker och göra det till ett. Det är en utmaning.

Hon har ganska nyligen börjat med tekniken ”flameworking” som är en typ av glaskonst där det går att skapa mycket detaljrika föremål som exempelvis pärlor. Marie berättar att det ständigt är något nytt som hon skulle vilja prova på.

− Jag ser allt i form och har en otroligt livlig fantasi. Det bara sprutar idéer ibland, säger Marie Berndtsson.

Hon drömmer om att dela med sig av sin skaparglädje och kunna ägna sig åt konsten på heltid. I sin ateljé har hon hållt kurser och till hösten ska hon starta ett projekt som hon hoppas ska växa till ett hantverks- eller skapandehus så småningom.

− Det finns skaparglädje i alla. Det är bara det att den inte har väckts hos alla.

Under sex lördagar i höst kommer hon att öppna upp ateljén för allmänheten.

− Man får komma hit och skapa vad man vill, säger hon.

Att få dela med sig av kreativiteten är det hon brinner för och hon hoppas att Konstrundan kan öppna nya möjligheter till att sprida hennes visioner.

− Jag hoppas att det kommer mycket folk och de upptäcker att jag finns.

Att få ställa ut och bjuda in besökare till sitt hem ser hon som en speciell upplevelse.

− Det känns underbart att vara hemma! Jag är så glad över det, säger Marie Berndtsson.