Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många för tidigt födda kan ha brist på D-vitamin

Lina Davidsson, 59 år, leg läkare, specialist i allmänmedicin och nefrologi, (läran om njurarnas funktion) skrev i februari i år en artikel på DN-debatt om det osäkra rättsläget för spädbarnsföräldrar som anklagas för det så kallade shaken baby syndromet, skakvåld.

Hon har undersökt ett 20-tal fall där föräldrar dömts i liknande ärenden som familjen Sotos, men där utgången inte varit lika lyckosam. Utan det utdömts fängelsestraff. I tre fall är resning på gång, och i ett av fallen har frakturerna antagligen även där berott på D-vitaminbrist.

– Det har stämt med fynden på röntgen när benexperter utomlands fått granska bilderna, säger hon.

Lina Davidsson efterlyser också en stärkt rättsprocess med en opartisk kommission som granskar diagnoserna.

– Den är på gång. SBU – Statens beredning för medicinsk utvärdering – har påbörjat en granskning av diagnosen skakvåld, säger Lina Davidsson som har kunskap om problemen tack vare sin forskning om njurarnas funktion.

– Njursjuka lider ofta av D-vitaminbrist och benskörhet, säger hon och påpekar att tvärt emot vad många insett har många barn som fötts för tidigt extremt låga D-vitaminvärden.

Makarna Sotos bebis Ivan föddes tre veckor för tidigt.