Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Många bränder i det varma påskvädret

Vedhögar, gräsområden och grusplaner. Under påskhelgen har brandstyrkorna i Norrtälje kommun fått rycka ut på flera larm.

Annons

Vid 13-tiden på påskdagen larmades brandstyrkan i Rimbo till Smara utanför Edsbro. En mindre vedhög fattade eld och personerna på platsen behövde hjälp att förhindra att branden spred sig.

Enligt Storstockholms brandförsvar ska det inte ha rört sig om en omfattande brand och vid klockan 13.40 var branden släckt och under kontroll.

Två timmar tidigare på påskdagen åkte brandstyrkan i Älmsta till grusplanen vid Bagghusbron. Där hade en mindre gräsbrand börjat sprida sig. Brandstyrkan mötte den som ringde in larmet och hjälpte denne att släcka.

Vid 9-tiden på påskdagen började det brinna i torken på pappersbruket i Hallstavik. Brukets interna brandstyrka kunde släcka men åtta personer fick föras till sjukhus med rökskador.

Strax efter klockan 17 på påskaftonskvällen tappade personer som eldade vid Smalsjön, söder om Edsbro, kontroll över elden. Brandstyrkan i Rimbo åkte till platsen för att stötta.

Vid 10-tiden på påskafton fick räddningstjänsten två larm nästan exakt samtidigt. Det ena gällde pappersbruket i Hallstavik där ett arbetsfordon började brinna. Den interna brandstyrkan släckte fordonet.

Det andra larmet kom från en bilist som körde på E18 mot Kapellskär. Denne hade sett rök från ett skogsområde vid sidan av vägen. Räddningstjänsten i Norrtälje ryckte ut och kunde konstatera att det rörde sig om en kontrollerad eldning på en hustomt i närheten av avfarten mot Södersvik.

I det varma vädret är det stor risk för markbränder och nu råder det eldningsförbud i detaljplanerat område i hela kommunen. Förbudet gäller även eldning i tunna.

Även om det ännu inte råder eldningsförbud utanför detaljplanerat område, avråder räddningstjänsten från eldning av trädgårdsavfall och gräs under påskhelgen.

– Om man ändå måste elda, så bör man tänka på vissa saker och bunkra upp med säkerhetsåtgärder innan, säger brandman Daniel Hökpers vid Räddningstjänsten i Norrtälje.