Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man kan inte enbart tänka på miljön

Centerpartiet har traditionellt haft två hjärtefrågor: landsbygden och miljön. Oftast går de här områdena hand i hand: det som är bra för landsbygden är också bra för miljön.

Men inte alltid. Ibland blir det tydliga konflikter mellan landsbygdens och miljöns bästa. På helgens Centerstämma fanns flera exempel på sådana områden där det också blev en omfattande debatt. Ett sådant område områden var gruvbrytning. Nya gruvor kan skapa många jobb på landsbygden och i glesbygden. Samtidigt ger gruvbrytning stora problem för miljön och för de som bor och verkar i området, till exempel för skogsnäringen eller rennäringen. Många ombud ville därför ha en höjd avgift på råvaruutag för att få mer pengar till miljösanering och ersättning till de lokalboende.

Centerstämman beslöt dock, med bara fem rösters övervikt, att säga nej till en sådan höjning. Ett annat område där debatten på Centerstämman var livlig gällde rovdjur, framför allt varg. Många ombud berättade om vilka problem vargen skapat i deras kommuner med rivna boskap och bönder som slutat med djurhållning på grund av risken för vargangrepp. Andra ombud pekade på den biologiska mångfalden och vargens rätt att finnas i svensk natur.

Stämman stödde partistyrelsens förslag, som innebär att rovdjursstammarna skall ha ”gynnsam bevarandestatus”, men att hänsyn måste tas till de människor som bor och verkar i rovdjurstäta områden. Stämman ville dock förbättra ersättningen till de djurägare vars djur skadas eller dödas av rovdjur.

Även strandskyddet skapade stor debatt på Centerstämman. Många ombud menade att länsstyrelsernas tjänstemän tolkade den nya strandskyddslagen mycket strängare än regeringen hade tänkt. Det har därmed inte blivit lättare att få bygga vid stränderna i glesbygden, vilket var syftet med lagändringen. Miljöminister Lena Ek höll med, och berättade att en översyn av riktlinjerna till länsstyrelserna var på gång.

Många opinionsmätningar visar att väljarna tycker att Miljöpartiet har den bästa och mest trovärdiga miljöpolitiken. Det är förståeligt, med tanke på att Miljöpartiet har en enkel och tydlig linje i sin politik. Problemet är att verkligheten inte är så enkel som Miljöpartiet ger sken av. Det kanske verkar enkelt för dem som bor på Södermalm eller i andra storstadsområden, där landsbygden ses som ett område man besöker eller passerar genom några gånger om året. Men det är mer komplicerat för dem som bor och verkar där, och som behöver skaffa sig intäkter för att kunna försörja sig och sin familj. Då blir det konflikter.

Dessa konflikter försöker Centerpartiet lösa på bästa sätt, med omtanke om både miljön och landsbygden. Dessa lösningar är inte lika enkla som Miljöpartiets, och därför inte heller lika tydliga. Men det är bara dessa lösningar som gör att hela landet kan leva, inte bara de stora städerna.