Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man avled efter missade prover

IVO, Inspektionen för vård och omsorg, konstaterar brister i läkarens noggrannhet när en patient besökte en vårdcentral i kommunen. Patienten avled veckan efter läkarbesöket.

Patienten sökte förra året vård för magsjukeliknande symptom som han haft under två veckor.

Läkaren tog ett CRP, ett prov för att fastställa om mannen har en inflammation eller en infektion. Sedan skickades mannen hem med beskedet att det nog var ett virus.

Hemma kontrollerade mannen sitt blodtryck, som visade sig vara väldigt högt. Ett par dagar senare fick han en ny tid hos samma läkare som då beslutade att ta avföringsprov.

Veckan därpå kom mannen in till sjukhus med med ambulans. Han hade dåliga njurvärden och förflyttades till en njurmedicinavdelning.

Dagen efter tvingades han genomgå dialys. Samma dag fick han hjärtstopp och avled.

IVO konstaterar nu att ord står mot ord när det gäller hur mycket information läkaren fick om mannens symptom, men att diagnosen virus var rimlig. IVO menar dock att det är anmärkningsvärt att läkaren inte mätte mannens blodtryck och puls.

Därför menar IVO att det förelåg brister, men att dessa inte är tillräckliga för att rikta kritik mot läkaren.

Enligt IVO går det inte att uttala sig om de missade proven påverkade mannens fortsatta sjukdomsförlopp.