Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Man åtalas för grovt jaktbrott

På en film syns mannen hetsa sina hundar mot en havsörn innan han slår ihjäl fågeln med sitt gevär. På andra bilder poserar han med skjutna lodjur. Nu åtalas mannen för grovt jaktbrott.

Det har aldrig väckts åtal gällande jaktbrott mot rovdjur inom Roslagens polisdistrikt förut. Brotten är svåra att bevisa och många gånger saknas både vittnen och utpekade gärningsmän. Men när en man i 50-årsåldern nu åtalas för grovt jaktbrott, grovt jakthäleri och djurplågeri anser sig polis och åklagare till och med ha bildbevis på brotten. Polisen kom den misstänkte tjuvjägaren på spåren i samband med en husrannsakan efter att mannen, som bor utanför Norrtälje, anmälts för mordhot mot sin före detta sambo.

– Under husrannsakan, där vi bland annat letade efter vapen som skulle omhändertas, hittade vi två lodjursskinn i en kökssoffa och en havsörn i en frysbox, berättar kommissarie Sven Nilsson vid Norrtäljepolisen.

Polis och åklagare misstänker att mannen har skjutit lodjuren själv. På bilder som polisen hämtat i mannens mobiltelefon poserar han leende med döda lodjur.

– Mannen finns inte med som lodjursskytt i något register, säger Sven Nilsson som menar att det ändå är svårt att bevisa vem som skjutit djuren.

– Då det däremot står helt klart att han har haft befattning med skinnen åtalas han för grovt jakthäleri, ett brott som har samma straffsats som om han hade skjutit själv, säger Sven Nilsson.

Mannen ska även, olovligen och utan licens, ha skjutit en älgtjur på sina marker under vintern 2012. Även det brottet finns dokumenterat på bild i polisens utredning. I mannens dator har polisens IT-tekniker även hittat en film där man ser hur han plågar en skadskjuten havsörn genom att hetsa sina hundar mot den.

– Man ser att örnen lever när han hetsar hundarna mot den. I slutet av filmen ser man hur örnen lyfter på huvudet innan det avslutas med att mannen slår till örnen med sitt gevär. Efter det är den stilla, säger Sven Nilsson.

Enligt Sven Nilsson är detta det första jaktbrott som rör rovdjur i Roslagen som har gått till åtal.

– Vi har fått in en del anmälningar om jaktbrott mot rovdjur tidigare, främst gällande örnar som har hittats döda med hagel i kroppen, men inget av de fallen har gått till åtal.

Den åtalade mannen medger att han har avlivat örnen, som han säger sig ha hittat svårt skadad i skogen, men nekar till övriga brott.

– Så här i efterhand inser jag att det var dumt av mig att inte avliva örnen direkt, säger mannen efter att polisen visat honom filmen med hundarna och örnen.

Mannen menar att han är en erfaren jägare som aldrig skulle agera mot gällande jaktregler och att det är någon annan som har skjutit lodjuren han poserar med. Gällande lodjursskinnen hävdar mannen att de tillhör hans före detta sambo.

– Hon ville inreda ett viltrum, säger mannen i förhör.

Mannen står sedan tidigare åtalad för olaga hot mot sin sambo, men någon rättegång är inte att vänta förrän i början av nästa år.

Extra skyddsvärda

För att skydda utrotningshotade, sällsynta eller särskilt värdefulla djurarter säger lagen att sådant vilt som omhändertas, påträffas dött eller dödas skall tillfalla staten.

Däggdjur som tillhör statens vilt är: Björn, varg, järv, lo, myskoxe, fjällräv, utter och valar. Även älg eller hjort som påträffas död eller dödas när sådant djur är fredat tillfaller staten.

Rovfåglar som tillhör statens vilt är: fiskgjuse, bivråk, örnar, glador, falkar och kärrhökar.

Straffskalan för jaktbrott sträcker sig från böter till fängelse i högst ett år.

Är brottet att anse som grovt blir straffet fängelse i lägst sex månader och högst fyra år.