Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Mamma tvingades amputera”

Såret på benet slutade i två amputationer för Rut Blomberg. Nu har hennes dotter anmält Norrtälje sjukhus och Ros korttidsboende till Patientnämnden.

För ett år sedan var Rut Blomberg en för åldern pigg 88-åring, som hade hjälp av hemtjänst två gånger om dagen och som alltid såg till att vara snygg i håret.

Nu ligger hon i en sjukhussäng hög på mediciner och med ena benet amputerat.

Enligt dottern Monicka hade det inte behövt bli så.

– Det är en skandal hur vården fungerar. Jag slåss för livet för min mamma.

I slutet av förra sommaren fick Rut Blomberg ett sår på benet efter att ha kliat sig. På Norrtälje sjukhus fick hon ett plåster och blev hemskickad. Hemsjukvården skulle lägga om såret.

Veckorna gick och såret blev värre. Monicka och Rut fick i stället åka till vårdcentralen tre gånger i veckan för att få det omskött.

När det inte hjälpte skrev hudavdelningen på Norrtälje sjukhus en remiss till Södersjukhuset. Där bedömde läkaren att Rut troligen hade vaskulit, en inflammation i blodkärlen. Han begärde att sjukhuset i Norrtälje skulle göra en utredning.

I stället fortsatte besöken till vårdcentralen.

– När jag lämnade henne i lägenheten efter att såret lagts om brukade hon ligga och vrida sig i sängen och gråta för att det gjorde så ont, minns Monicka.

I februari fick Rut en ny remiss till hudavdelningen i Norrtälje. Men där fanns ingen hjälp att få.

– De sa ”vi har ingen läkare just nu så vi har skickat tillbaka remissen.”

Norrtälje norra vårdcentral, som Monicka tycker har gjort ett bra jobb, skrev då en remiss till Karolinska sjukhuset i Solna.

I en journalanteckning konstaterade läkaren där att den utredning som specialisten vid Södersjukhuset begärt tre månader tidigare, inte hade gjorts. Såret var då så djupt att senan syntes och läkaren rekommenderade amputation.

Den 13 mars amputerades Ruts ben vid knäleden. Tre veckor senare behövde benet amputeras igen eftersom det bildats stafylokocker i såret. Sedan dess har hon inte varit sig lik.

– Hon är helt borta av medicinerna, säger Monicka.

Enligt dottern berodde bakterierna i såret på att benet inte amputerades tillräckligt högt.

Hon är djupt besviken på vården vid Norrtälje sjukhus, men också på Ros korttidsboende dit hennes mamma skickades för rehabilitering. Hon tycker bland annat att de inte har skött de liggsår som mamman drabbades av efter operationen.

– Det värsta var när jag kom dit och hon låg i sin egen avföring, de hade lagt en filt över. Det är regelrätt vanvård.

Monicka har anmält Norrtälje sjukhus och Ros till Patientnämnden och tänker även anmäla dem till Inspektionen för vård och omsorg (IVO).