Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Måltiden är mer än bara mat

Vad ger vi våra barn, gamla och dem som är sjuka för mat?
Är det god och näringsriktig mat som inte innehåller växtgifter, resistenta bakterier och miljögifter? Är den producerad på ett miljövänligt sätt och följer den svensk djurskyddslag?

God och näringsriktig mat behövs för våra barn för deras utveckling, för dem som är sjuka för deras tillfrisknande och inom omsorgen för att de ska kunna förbli friska. Det är ofta inom omsorgen som man behöver mest energi.

Inom Centerpartiet vill vi att alla ska få en god kost och att vi inte ska behöva oroa oss över vad som serveras inom den offentliga sektorn. Svårt sjuka har ofta nedsatt aptit, i dessa fall är det extra viktigt att maten är aptitlig och håller en god kvalitet. Kanske har de inte några anhöriga som har möjlighet att komma med egen mat hemifrån och är därför beroende av den mat som den offentliga sektorn erbjuder. Det ska finnas möjlighet att välja på olika rätter.

Det är en fråga om livskvalitet. Maten skall smaka och dofta gott och se aptitlig ut. En måltid ska ge tillfälle till njutning och en förvissning om att den mat vi serverar inom den offentliga sektorn är producerad på ett miljövänligt sätt ger också trygghet. Att maten inte innehåller några rester från besprutning eller några resistenta bakterier.

Maten och måltidsmiljön inom både vård och omsorg samt skola är även viktig på grund av att måltiderna bör skapa en förutsättning för välbefinnande. Förutom näring skapar måltiderna en plats för social kontakt och ska vara något att se fram emot under dagen. En väl utnyttjad paus för att hämta nya krafter.

Vi i Centern anser att måltiden i större utsträckning ska ha maträtter som är baserat på miljövänliga framställningsmetoder och så långt möjligt använda lokalt producerade livsmedel och råvaror. Att maten som serveras är producerad enligt svensk djurskyddslag är ett miljökrav som bör ställas vid all offentlig upphandling.

För Centerpartiet är målet att de måltider som serveras inom vård, omsorg och skola ska:

• hålla hög kvalitet och säkerhet, producerad enligt svensk djurskyddslag.

• anpassas efter den egna människans behov, vanor och önskemål.

• serveras i en lugn och trygg miljö.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel