Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makten skiftas inom Credentia AB

Stora förändingar kommer att ske inom Norrtäljeföretaget.

Credentias grundare Per Nordin lämnar företaget. Investeringsbolaget Tagehus köper ut Nordin.

– Vi tror jättemycket på Credentia, säger Tagehus vd Johan Ljungberg.

Tagehus, som främst investerar i fastigheter och flygverksamhet, har stegvis ökat sitt ägande i bygg- och fastighetsbolaget Credentia efter inträdet 2006. I somras höjde Tagehus sitt aktieinnehav från 43 till 91 procent.

Nu köps de resterande procenten loss från Roslagen Holding, Per Nordins bolag. Det innebär att Credentia blir ett helägt dotterbolag i Tagehus-koncernen.

– Credentia har vuxit fort och vi vill säkerställa den finansiella styrkan i bolaget, säger Johan Ljungberg.

Med 800 planerade bostäder i portföljen dras Credentia med stora kostnader innan projekten och försäljningarna är klara.

– Vi bygger i egen regi och det kräver kapital. Vi investerar mycket innan vi får någon utdelning, säger Credentias nye vd Ronny Jansson som välkomnar Tagehus satsning.

Jansson axlade vd-rollen efter Per Nordin redan i somras. Men Nordin har kvarstått som delägare och vice styrelseordförande. Nu lämnar Per Nordin det bolag som han och Leif Ljungholm startade i Älmsta år 2000, men då under namnet Norrby Gård-gruppen.

– Credentia har utvecklats till ett av kommunens större företag och det har varit en rolig resa, säger Nordin.

Han tycker att det känns naturligt att lämna eftersom Credentia fått en allt tydligare roll som byggbolag.

– Jag är mer en fastighetskille. Dessutom har jag lovat mig själv och hustrun att ta det lite lugnare. Jag har jobbat 200 procent i många år.

Men Per Nordin lämnar inte branschen helt. Han ska vara tillgänglig som rådgivare åt Credentia. Och hans bolag Roslagen Holding äger fastigheter för hundra miljoner kronor i Hallstavik, Hysingsvik, Norrby och Norrland.

I uppgörelsen med Tagehus ingår dessutom att Nordin tar med sig projektet Väddö kanalstad och bolaget Väddö byggtjänst med ett 20-tal mindre fastigheter i Älmsta.

Förändringen innebär att Nordin återvänder till Väddötrakten där Credentias resa började med bygget av bostäderna på Rumpudden. Men Väddö kanalstad blir kvar i malpåse, enligt Nordin. Planerna på drygt 200 bostäder, varav ett 15-våningshus, är inte aktuella de närmaste fem åren.

– Det finns ingen marknad för detta i nuläget. Möjligen tänker vi om och bygger vårdboende på marken, säger Nordin.

Tagehus ser ägar- och vd-bytena i Credentia som en tydlig markering inför framtiden.

– Bolaget går in i en ny fas, säger Johan Ljungberg.

85 anställda inom Credentia

Credentia och dess dotterbolag har i dag cirka 85 anställda.

Huvudkontoret flyttades från Älmsta till Norrtälje 2010.

Bolagets första stora projekt var bygget av 131 bostadsrätter på Rumpudden i Älmsta år 2004.

Bolagets största projekt i dag är utvecklingen av Solbacka strand i Norrtälje. Hittills har ett hus med 26 bostadsrätter byggts. Totalt planeras 160 lägenheter och 60 villatomter i området.