Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Makt ger inte automatiskt jämställdhet

Jag läser i Norrtelje Tidning 1 april Citatet, på Hela Livet-sidan, vars sagesperson sägs vara feministen Zendaya, 24 år, en amerikansk skådespelare och dansare, som tror att makt per automatik leder till jämställdhet.

April, april, nån vill lura oss dit hon vill! Undertecknad vågar hävda att det är demokratin med dess friheter, skyldigheter och rättigheter, som gett och fortsatt ger oss kvinnor den frihet, som krävs, för att vi ska kunna skaffa oss de kunskaper, som vi behöver för att kunna bedöma om vi själva eller om vi behöver lagklok hjälp för att kunna använda rättighetslagar, så att ingen - vare sig man eller kvinna kan lyckas med att göra oss maktlösa.

Makt är inget som kommer från ovan. Det är något som kan förvärvas när vi tillsammans tar vårt ansvar för ett demokratiskt Sverige – utan att skuldbelägga männen. Jag tror mera på att det är de, som redan har makt – oavsett kön –, som förr eller senare faller för frestelsen att använda makten mera för sin egen del än för gruppen eller kollektivet. Den frestelsen finns inte bara bland politiker, den finns överallt där någon har mera makt än andra.

Den representativa demokratin kräver mera av folkvalda, då de även påverkar våra grundlagar. Plattformen för såväl den enskilde individen, som för gruppen eller kollektivet stavas självkritik och självbehärskning. Det är något, som i dag ofta ses som hämmande för den personliga utvecklingen och mänskliga friheter, när det tvärtom är en förutsättning för självständighet och ansvarstagande både för sig själv, andra och varandra.

Glad Påsk!

Gun Svensson, Farmor Gun i Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel