Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

”Majoritetens diktatur” råder i Norrtälje

Medborgarna kan följa den politiska debatten i Norrtälje till exempel via Norrtelje Tidning. Men vad som är svårare att förstå, är allt som inte kommer upp till ytan.

Demokrati är inte bara att rösta och där majoriteten vinner. Jag ska försöka förklara varför jag tycker att den demokratiska processen fungerar ovanligt dåligt i Norrtälje kommun i jämförelse med många andra kommuner.

I den Moderatledda majoriteten råder en demokratisyn som bygger på principen ”nu har vi fått minst 51 procent av rösterna. Vi kör på och struntar i dialogen med de övriga”. Det gör att Kjell Jansson går över gränsen och börjar bedriva valpropaganda i en annons som är betalad av Norrtälje kommun, vilket Mats Wilzén förtjänstfullt har påpekat. Det gör att Kjell Jansson pratar om att vilja genomföra det borgerliga handlingsprogrammet, inte att han är tillsatt att genomföra de åtgärder som Norrtälje kommunfullmäktige har beslutat. Han förstår inte att han inte bara representerar sina egna väljare, han ska vara en bra representant för hela kommunen – för alla oss som bor här. Han är även mitt kommunalråd.

Med den inskränkta demokratisynen som härskar i Norrtälje, är det inte konstigt att det bara i bästa fall blir en politisk debatt. Det blir aldrig dialog.

I mitt arbete (om att skapa arbete för långtidsarbetslösa genom socialt företagande) är jag ute och reser varenda vecka i olika kommuner. Regelmässigt möts jag av attityden ”många av frågorna på ett kommunalt plan är inte partiskiljande, vi försöker ha dialog över partigränserna”.

Det är ett förhållningssätt som är fullkomligt främmande för den borgerliga majoriteten i Norrtälje. Jag tror dock att de andra borgerliga partierna vill agera annorlunda, men tyvärr dominerar Moderaternas köra över-attityd. Jag kan inte lämna några garantier för de andra oppositionspartierna, men jag är övertygad om att det skulle bli en öppnare attityd om vi får en majoritet som inte domineras av Moderaterna.

Dialog är demokratins livsluft. Att resonera, diskutera, kompromissa och lyssna är inte dumt. Av någon anledning är vi människor skapade med en mun och med två öron. Det är ansvarsfullt att vara i majoritet. I Norrtälje fungerar det inte. Vi behöver därför en förändring i nästa val.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel