Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Mager häst dog - företagare bötfälld

En egenföretagare i hästbranschen har dömts att betala en företagsbot på 20 000 kronor för brott mot djurskyddslagen.

Sensommaren 2012 föddes ett föl på gården. Dess mamma hade då varit inackorderad på gården under ett par års tid. I januari förra året upptäckte hästföretagaren att fölet var allvarligt sjuk varpå hon körde det lilla stoet i ilfart till hästkliniken i Uppsala där hon avlivades på inrådan av veterinär. En efterföljande obduktion visade att fölet var kraftigt avmagrat och bar på stora mängder mask samt en parasitinfektion.

Hästägaren anmälde hästföretagaren och en åklagare drev saken till domstol. Under förhandlingen i Norrtälje tingsrätt sade företagaren till sitt försvar att fölet avmaskas två gånger enligt gängse rutiner och att hon sett till sina inackorderade hästar flera gånger per dag utan att se något avvikande hos fölet.

Under rättegången vittnade en veterinär om att fölet troligen hade mått dåligt under flera veckor innan det avlivades. Norrtälje tingsrätt konstaterar att något måste ha gått snett vid avmaskningarna och att hästföretaget därefter har brustit i tillsynen av fölet genom att endast titta till det på håll och inte genom närkontakt.

Enligt rätten har företagaren därigenom brutit mot flera paragrafer i djurskyddslagen och hennes företag döms därför att betala 20 000 kronor i böter.