Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Machu Picchu svenskens drömresa

En äventyrlig resa jorden runt - med ett stopp vid Machu Picchu.
Så ser semesterplanerna ut när svensken får välja fritt.

Annons

Svenskarna har en hel del äventyrliga resedrömmar. Det visar en rapport som Sifo gjort för Postkodlotteriet, där 5 000 personer deltagit. Att åka jorden runt är den typ av resa som lockar flest, 20 procent valde det alternativet. Näst populärt är att åka på en äventyrsresa, safari eller vandring, något som 19 procent valde.

-Äventyr som vandring och safari lockar fler svenska turister än både charter och kryssning. I alla fall i drömmarna. Det tycker jag är roligt! Från min tid som resereporter är det just de äventyrliga resorna jag minns bäst, säger Rickard Sjöberg på lotteriföretaget.

34 procent svarar att drömresan innefattar stopppå flera kontinenter. Men 16 procent nöjer sig med att åka runt i Europa.

Prioriterar resor

Och resor visar sig vara viktigt för svenskarna: Längtan efter att åka iväg är dubbelt så stor som att hitta en partner eller att få ett bättre jobb.

När det är dags att välja sevärdheter är Machu Picchu i Peru det man föredrar att besöka bland världens sju nya underverk. Därefter kommer Kinesiska muren i Kina, Taj Mahal i Indien, klippstaden Petra i Jordanien och Colosseum i Rom.

Sju av tio vill ta med sin partner på drömresan. 45 procent väljer i stället att åka med sina barn och 29 procent reser med vännerna. Men sju procent kan också tänka sig att åka iväg ensamma.