Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M vill inte se kärnkraftens nackdelar

Annons

Den nya högern formerar sig. Sverigedemokraterna går före och sedan kommer Kristdemokraterna och nu Moderaterna springandes. Hårdare tag och ”svenskhet” är det som gäller.

Anmäl text- och faktafel

Nu senast är det Moderaterna som anpassar sig och vill ha mer kärnkraft utan någon som helst diskussion om dess farlighet eller lämplighet. Precis som om det skulle vara vilken energikälla som helst. Det är häpnadsväckande oansvarigt.

Moderaterna vill inte se att kärnkraft:

• Innebär en komplicerad teknik med avsevärda risker för människor och miljö (det har varit flera allvarliga tillbud även i Sverige).

• Är en tacksam måltavla för sabotage och terrorism.

• Har en avfallsproblematik som vi vältrar över till kommande generationer, eftersom ingen kan garantera fullständig säkerhet.

En reaktor producerar lika mycket avfall som hundratals atombomber av Hiroshimastorlek - varje år (Lars Broman, docent i kärnfysik). Är det sådan teknik som vi vill ha? Dessutom är det en dyr teknik.

Moderaterna backar in i framtiden. Symptomatisk bekräftas det med att de går tillbaka till en gammal logo.

Det behövs en energiproduktion som är under demokratisk kontroll och som är begriplig för vanliga människor. Här kan kommunen ha en bidragande roll. Parollen från 1980-talets antikärnkraftsdemonstrationer är tyvärr högaktuell fortfarande: Vad ska in? Sol och vind!

Bo Blideman, Norrtälje

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons