Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M motarbetar det civila samhället

Norrtälje kommun vill på sikt avskaffa stiftelsen Roslagsmuseet, och ta över museitomten. Men en stiftelse är inte så lätt att likvidera. I det tomrum som nu uppstått borde det istället finnas möjligheter att få igång en seriös diskussion om museets inriktning och framtid.

Det är värt att påminna sig att 1 juli 1993 avtalades att kommunen skulle svara för drift- och underhållskostnader. Avtalet omfattar kostnader som löner, arbetsgivaravgifter, pensionsavsättningar och löpande och periodvis underhåll för stiftelsens byggnader.

Kommunen har inte hållit sina avtal. Sedan 2008 har kommunen successivt minskat alla bidrag, som nu helt har upphört. Istället har kommunen utnyttjat sin rätt att tillsätta ordförande i stiftelsen med personer som inte varit intresserade av museiverksamhet utan mer varit ”målvakter” för kommunledningens strategi att likvidera stiftelsen. Oavsett hur man ser på Roslagsmuseets byggnad Faktoriet som lämplig museibyggnad borde en kommun sköta sina avtal.

Norrtäljemoderaterna förnekar sig inte utan använder maktspråk mot en viktig kulturyttring som upprätthålls av ideellt arbetande människor. Det här är ett mönster som känns igen. Man har konsekvent under många år motarbetat ”det civila samhället”.

Några exempel:

• Pythagoras bidrag minskades och till slut var man ”mogna” att sälja mark till det nya konstmuseet som nu sprängs in i berget.

• Hallstaviks Folkets hus har under många år hållits på svältgränsen för att nu inför valet få ett bidrag som håller verksamheten vid liv ett tag till så länge frivilliga krafter orkar jobba gratis.

• Som kronan på verket har man sagt upp Naturskyddsföreningen från Kläppen, stugan som föreningen rustat för att ha som ett viste för naturstudier och ungdomsverksamhet i skärgården.

Å andra sidan kastar kommunledningen, med Moderaterna i spetsen, sig iväg in i processer som inte är förankrade. Och resultaten blir ogenomtänkta:

• Konstmuseet blir vad det blir, och investeringen på mindre än 20 miljoner är politiskt satt. Ytterligare medel är att vänta.

• Och hur gör man med Roslagsmuseet och dess samlingar? Genom trixande försöker Moderaterna sälja Åvillan och Långgarn för att få in de pengar som ”saknas” för upprustning av Faktoriebyggnaden. Men det finns inget konkret förslag hur samlingarna skall förvaras så att de kan användas för en museiverksamhet.

Den uteblivna dialogen och dåliga förankringen av beslut drabbar ytterst människor, människor som drivs av engagemang. De som är intresserade av Roslagsmuseet ställs åt sidan, liksom dem som driver Naturskyddsföreningens verksamhet på Kläppen. Och Pythagoras vänner arbetar i ovisshet liksom Hallstaborna.

Människors engagemang och delaktighet är ett dyrbart kapital. En annan majoritet i kommunen kan ställa saker till rätta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel