Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

M hoppas att väljarna är nöjda

Skolan är den viktigaste frågan för medborgarna i Norrtälje kommun. Det är resultatet av den valenkät som Norrtelje Tidning genomfört, och som redovisades i gårdagens tidning.

Det är inte överraskande. Den sjunkande kvaliteten i skolan har varit mycket omdebatterad det senaste året, både på riksnivå och här i Norrtälje kommun.

Här i kommunen kan de dåliga skolresultaten bli en helt avgörande faktor i höstens val. För trots att Moderaterna och kommunalrådet Kjell Jansson inför valet 2010 höll med om att skolresultaten var för dåliga, och lovade en storsatsning på skolan, så har i praktiken ingenting hänt. Norrtälje kommun förbättrade sin placering på rankningslistorna i början av mandatperioden, men har sedan halkat tillbaka igen.

Det är säkerligen därför Moderaterna i Norrtälje kommun återigen har skolan som en av de viktigaste frågorna i sin valplattform. Man vet att detta är ett område där man misslyckas, och där väljarna kräver bättre resultat.

Det är dock svårt att se riktigt att de moderata förslagen skulle förbättra kvaliteten. Och att man inte lyckats denna mandatperiod skyller man på de andra partierna, som man säger hellre har diskuterat skollokaler än skolans kvalitet.

Det är ett dåligt försök att skylla ifrån sig. Visst har det varit en hård och intensiv debatt om de små skolorna, men den främsta anledningen till att dessa skulle läggas ner var ju inte att de höll dålig kvalitet, utan att de pengar detta skulle spara skulle användas för att höja kvaliteten i de övriga skolorna. Dessutom är det svårt att förstå varför en debatt om de små skolornas framtid skulle medföra att hela arbetet med att förbättra skolornas kvalitet upphörde.

En annan huvudpunkt i Moderaternas valplattform gäller fortsatt ekonomisk stabilitet. Här har partiet klart större trovärdighet, och kan peka på att kommunen gått med stora vinster varje år, trots skattesänkningar.

Någon mer skattesänkning nästa period räknar dock inte Kjell Jansson med. Det är ett bra besked, även om det inte går hem hos Moderaternas kärnväljare. Men kanske är beskedet taktiskt, och har som syfte att bemöta Socialdemokraternas propaganda mot skattesänkningar.

Just stabilitet verkar också vara Norrtäljemoderaternas främsta taktik inför valet. Man lovar inte sänkt skatt eller dyra publikfriande satsningar, utan att utvecklingen i princip skall lunka på som den gör i dag, med fortsatt satsning på hög befolkningstillväxt. Antagligen hoppas man att kommunens väljare är så nöjda med kommunen att de åter gör Moderaterna till största parti.

Norrtälje är också till stor del en välskött och välmående kommun. Men det finns brister. Skolan är en av de främsta. Tecknen på moderat maktfullkomlighet är en annan. Frågan är om väljarna tycker att dessa brister är så stora att de vill ha maktskifte i höst.