Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyxbilsligan dömd till fängelse

Det blev upp till 2,5 års fängelse för de tio personer som ingick i en liga som smugglade lyxbilar via bland annat Kapellskär till Baltikum.

Annons

Målet som avgjorts i Stockholms tingsrätt rör tio personer som är mellan 26 år och 52 år och hemmahörande i Baltikum.

Gärningsmännen har kunnat gripas tack vare ett omfattande spaningssamarbete mellan polisen i Sverige, Finland och Estland. De ska enligt åtalet ha använt falska alias, gjort olika färjerutter och falskskyltat bilarna som de sedan fört till Baltikum. Totalt handlar det om 17 lyxbilar värda från 600 000 kronor upp till 1,1 miljon kronor samt en Caterpillar värd 2,3 miljoner kronor och en lastbil. Stölderna skedde mellan april 2010 och sommaren 2012.

Två av de dyraste bilarna, en Porsche Panamera Turbo värd 1,5 miljoner kronor och en Lamborghini värd 2,5 miljoner kronor, stals vid ett inbrott hos Stefan Bengtsson, systerson till H huvudägare Stefan Persson.

Hans bilar stals en höstnatt i oktober år 2010 men hittades via spårsändare ett par timmar senare i en lastbil som parkerats på bilprovningens parkeringsplats på Görla industriområde i Norrtälje.

Flera av bilarna hittades tack vare inbyggda spårsändare och GPS. Caterpillaren hittades till exempel utanför Riga en månad efter stölden trots att förövarna trott sig ha skruvat bort GPS-antennen. De hade skruvat bort fel antenn.

Endast en av de åtalade har kunnat krytas direkt till stölderna och därmed dömts för stöld. De övriga har dömts för häleri till fängelse mellan ett år och 2,5 år.

Fyra av de åtalade utvisas också och förbjuds återvända före december 2018. Åklagaren hade yrkat på utvisning av samtliga.