Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lyssna på dem som ser längre än till valdagen

I skrivande stund är det 88 dagar kvar till valet, och nu säljer vi politiker vårt bästa valfläsk. Vi gör vårt yttersta för att locka väljarnas intresse, och gör vårt yttersta för att locka väljarnas ointresse, för motståndarna. Sådan är politiken och jag är inte på något sätt ett undantag.

Annons

I dessa dagar är det viktigt att lyssna på de som tänker något längre, längre än till dagen efter valdagen. Ett institut som tänker längre är Konjunkturinstitutet, KI. Den 18:e juni presenterade KI en prognos för de kommande årens ekonomiska utveckling. Det är en krass verklighetsbeskrivning och kritiken mot den sittande regeringen var hård.

”Statsfinanserna tål inte de här låga skatterna om man samtidigt vill behålla servicen i de offentliga verksamheterna”. Det är det vi kritiserar regeringen för, säger prognoschefen Jesper Hansson på KI. ”Regeringens beräkningar är väldigt orealistiska. Det kommer att bli högre utgifter för offentlig konsumtion och därigenom ett lägre offentligt sparande. Väljarna borde få reda på detta”, fortsätter han.

Men det finns fler som ser längre, och är kritiska till utvecklingen i vårt land. Enligt Ekonomistyrningsverket gjorde staten förra året ett underskott på 23 miljarder. Riksgälden publicerade nyligen en prognos som pekar på ett underskott på 61 miljarder i år och elva miljarder nästa år.

Vi är det land som har klarat krisen i Europa bäst enligt EU. Trots detta ökar klyftorna i vårt samhälle enligt SCB. Långtidsarbetslösheten bland unga ökar enligt Arbetsförmedlingen och barnmorskorna går på knäna enligt Mittuniversitetet. Sveriges skolresultat sjunker i jämförelse med andra i Pisa-undersökningen, och 15-åringar i Sverige mår sämre än ungdomar i andra länder, enligt Socialstyrelsen.

Enligt OECD har Sverige backat från 6:e till 11:e plats när man jämför EU-ländernas sjukvård och utvecklingen av medellivslängden har gjort att vi halkat ner från plats fyra till plats åtta. Av Sveriges 16 miljömål så når vi ett enligt Naturvårdsverket och enligt SCB tjänar kvinnor i år 74 procent av det männen tjänar.

Detta är några exempel men det finns många fler, och effekten är även den känd. En majoritet av svenska folket anser att landet går åt fel håll enligt en undersökning av Aftonbladet-United minds. I tider som dessa, när vi politiker säljer vårt valfläsk, är det viktigt att man lyssnar på dem som ser längre än till dagen efter valdagen.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel