Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyckad reform

För drygt ett år sedan var Sverige ett av de sista länderna i världen som övergav ett statligt monopol på att sälja mediciner. Då hade vi mycket färre apotek än i andra jämförbara länder.

Annons
Ska de rödgröna ge upp sitt motstånd mot omregleringen av apoteksmarknaden och inse att det faktiskt blivit ganska bra, frågar Mats Gerdau.

Vi omreglerade apoteksmarknaden och tillät konkurrerande privata företag att få sälja läkemedel. Oppositionen rasade och varnade för sämre tillgänglighet, dyrare mediciner och högre kostnader.

Nu har vi drygt ett års erfarenhet, så hur blev det? Det statliga Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket (TLV) har tillsyn över apoteksmarknaden och kan redan konstatera förbättringar. Konkurrensverket använder ord som succé.

Totalt i hela Sverige har mer än 200 nya apotek startat. I Norrtälje kommun har det öppnats apotek i såväl centrala Norrtälje som i Älmsta. Dessutom finns receptfria mediciner, till exempel och nässpray och allergimedicin, att köpa i många mataffärer. Det kallar jag ökad tillgänglighet! Varje apotek måste dessutom tillhandahålla alla mediciner inom 24 timmar. Självklart har det varit vissa barnsjukdomar, så är det alltid när en ny modell ser dagens ljus, men de är på väg att avhjälpas.

Priserna har inte heller stigit. Tvärtom så ser vi nu att kostnaderna för läkemedlen för första gången på länge faktiskt sjunker.

Mångfald och valfrihet är alltid bättre utifrån ett konsumentperspektiv där kundnytta i form av tillgänglighet och kvalitet står i fokus. Monopol är sällan en garanti för vare sig bra kvalitet eller låga kostnader och det gäller i lika hög utsträckning för mediciner som för mat och tidningar där det länge varit naturligt.

Utöver denna förbättring för oss alla som behöver mediciner, så ser vi även en skjuts framåt för företagandet. De nya apoteken har självklart behov av nya medarbetare, därför är omregleringen även positiv utifrån ett jobbperspektiv.

Ska de rödgröna ge upp sitt motstånd mot förändringen och inse att det faktiskt blivit ganska bra? Vill de stänga de privata apoteken och göra folk arbetslösa? Eller ska de tvångsförstatligas?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel
Annons