Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lusth och Laustiola ställer ut

Motsatser attraherar. Skådespelaren Tomas Laustiolas och designern Lennart Lusths bildvärldar möts och förstärks på utställningen på Galleri Gillet.

Sida vid sida hänger explosivt laddade dukar, där akrylfärgen strukits på med breda spateldrag, och akvareller med impressionistisk ton som avbildar landskap med människors verk. Mötet mellan Lennart Lusth och Tomas Laustiola har blivit fruktbart och fyller gallerilokalen på Posthusgatan.

– Det känns roligt, det blir på ett sätt motsatser och jag tycker att vi kompletterar varandra. Det blir en bra brytning, säger Tomas Laustiola.

Han är känd som skådespelare från en rad filmer och tv-serier, som ”Tre kronor” som han också regisserat. Målat har Thomas Laustiola gjort sedan han var 15 år, dock utan att spara verken.

– Att måla har varit bra för psyket, en befrielse att göra för mig som har adhd, säger Thomas Laustiola.

Först under senare år har det blivit aktuellt att visa bilderna offentligt. En stor sorg ligger bakom.

– Jag hade en dotter som dog, det är nu tre år sedan. Hon gick på Konstakademien och tjatade alltid på mig att jag borde ställa ut. Det är för hennes skull jag gör det, säger Thomas Laustiola.

Lennart Lusth sökte lägligt efter en parter till en utställning genom Roslagens konstnärsgille där både han och Thomas Laustioala är medlemmar.

– I vintras tänkte jag att jag hade gott om tid att måla, men när sommaren kom fanns inte en enda tavla, säger Lennarth Lust.

Han hade för ett år sedan en separatutställning i lokalen.

Akvarellmålningarna som nu hänger här har dock alla kommit till under en intensiv sommarmånad i år. För betraktaren ter sig bilderna av hus – i ett kubistiskt, sydländskt stadslandskap – som något som vuxit fram under flera års minutiöst arbete.

– Så länge har det kanske funnits i huvudet. Men det tar ett tag innan det blir av, jag är ju fortfarande förvärvsarbetare, säger Lennart Lusth.

Han är art director i grunden, har under lång tid verkat i reklam- och designbranschen. Nu önskar Lennart Lusth fokusera mer på konstnärskapet.

– Jag är enormt fascinerad av mänsklig aktivitet och bebyggelse, säger han.

Fascinationen märks också i bilderna, som akvarellmålningarna från skärgården och bilderna från Yxlan med Vagnsunda fyr som hans morfar en gång hade ansvar för. Båda utställarna ser gärna en fortsättning efter de två veckorna. Deras verk visas på Gillet till och med den 23 september.