Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lurade till sig hundratusentals kronor via Blocket

Via bluffannonser på Blocket och rena bedrägerier ska mannen ha lurat till sig hundratusentals kronor under årens lopp. Nu har han åkt fast.

På torsdagskvällen grep polisen en 28-årig man som varit efterlyst i drygt två års tid och anhållen i sin utevaro sedan årsskiftet.

Mannen saknar fast adress i Sverige, men greps i en bostad i Hässelby och fördes sedan till polisstationen i Norrtälje.

Enligt polisen har 28-åringen begått mängder av bedrägerier, främst via annonssajten Blocket, sedan år 2006.

I flera fall ska han ha lurat presumtiva bilköpare att betala handpenning på bluffannonser om fordon. Annonserna har gällt allt från bilar till husvagnar, husbilar och grävmaskiner.

Han har även, genom att skriva köpekontrakt, lyckats förmå godtrogna privatpersoner som annonserat ut bilar, att lämna ifrån sig både bil, nycklar och registreringsbevis.

Flera av bilarna har varit värda över hundratusen kronor styck, enligt polisen.

– När sedan säljaren upptäckt att det aldrig kommit in några pengar så har de polisanmält, säger kriminalinspektör Lars Staf vid Norrtäljepolisen som utreder brotten.

Då mannen har lyckats hålla sig undan rättvisan länge så har många – men långt ifrån alla, brott hunnit bli preskriberats.

– Nu utreder vi ett stort antal ärenden från år 2010 och 2012. När bedrägerierna har utförts har gått lite i vågor, säger Lars Staf.

Annonsbluffarna har drabbat personer över hela Sverige, men i nuläget finns det ingen målsägare i Roslagen. Att utredningen bedrivs i Norrtälje hänger i stället ihop med att Norrtäljepolisen år 2006 anträffade en av bilarna som mannen lurat till sig. Bilen kördes då av en man som var på väg till Baltikum.

Då mannen har använt sin egen legitimation och sitt eget bankkonto via alla transaktioner har polisen gott hopp om att han ska fällas på alla punkter.

– Utredningen är i stort sett redan klar att lämna över till åklagaren, säger Lars Staf.