Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lugnare sommar på sjön

Förra sommaren var hektiskt med larm nästan varje dag. I år har sjöddningen i Räfsnäs haft en del att göra men inte lika mycket.

Annons

Båtar med bränsleproblem har varit det största problemet till sjöss den här sommaren, rapporterar Rasmus Karlsson, stationschef vid Sjöräddningssällskapet i Räfsnäs.

– Det har blivit en del bogseringar men annars har det varit mycket lugnt fast vi har fått en del larm, säger Rasmus Karlsson.

Han berättar att det turligt nog inte har varit några skarpa eller ödesdigra larm alls.

Men det har inte bara varit bogseringar under sommaren. I slutet av juli bröt en man benet på sin segelbåt i samband att han skulle förtja båten söder om Tjockö.

– Det är viktigt att komma ihåg att det är halt på klipporna trots att det är varmt, sa Rasmus Karlsson då.

Den sista juli fick sjöräddningen larm om en försvunnen person utanför Kapellskär. Det rörde sig om en kitesurfare som drivit iväg men återfanns vid gott vigör.

En av orsakerna till att det kommit färre larm i sommar är det varma vädret och svaga vindarna.

Annat var det under förra sommarens snabba väderomslag då sjöräddningen fick rycka ut hela tiden till nödställda människor som missat sjörapporten eller litat på väderappar i mobilen.