Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LSS-boende får skarp kritik efter dödsfall

En boende på ett LSS-boende i kommunen avled efter ett epilepsianfall. Det hade inte behövt hända, menar IVO som riktar skarp kritik mot Tiohundra AB.

Personen avled på gruppboendet 2011 efter ett epilepsianfall. Personens gode man anmälde då boendet till IVO, Inspektionen för vård och omsorg, för allvarliga brister.

Kritiken gällde att ansvariga på boendet hade bristande säkerhetstänkande och att personalen inte tagit till sig av information om epilepsi.

Boendet gjorde ingen Lex Sarah-anmälan av dödsfallet förrän den gode mannen påpekat det. Den kom in ett halvår efter dödsfallet.

Personen fick oftast epilepsianfall vid insomning och uppvaknande. Därför hade Tiohundraförvaltningen, nuvarande sjukvårds- och omsorgskontoret, från början beviljat boendet bidrag för att ha två vakna personal nattetid. Boendet drog sedan in en av tjänsterna efter att ha nekats mer bidrag från förvaltningen.

IVO ser allvarligt på att den ena nattpersonalen drogs in trots att behov fanns. IVO håller även med den gode mannen om att personalen saknat utbildning och kompetens att hantera akuta situationer.

IVO menar att det är anmärkningsvärt att personalen inte var utbildad i hjärt- och lungräddning trots att flera av de boende hade epilepsi. Efter Lex Sarah-anmälan har personalen fått den utbildningen.