Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LRF riktar hård kritik mot Bucht

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) nobbar mjölkkrismötet i Rimbo. LRF och Rimbo-bonden Thomas Bäck riktar svidande kritik och ifrågasätter hans intresse för mjölkfrågan.

Annons

Svenska mjölkbönder går på knäna. Mjölkpriset fortsätter att sjunka och antalet mjölkbönder fortsätter att minska i stadig takt.

Orsakerna är flera. Frihandelsreglerna inom Gatt och EU innebär en ofördelaktig konkurrenssituation gentemot andra länder.

Svenska bönder går i själva verket minus på att producera mjölk, samtidigt är det svårt att få fram en generationsväxling på mjölkgårdarna.

Med anledningen av den svenska mjölkkrisen bjöd Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, via en debattartikeln i Svenska Dagbladet, in landsbygdsminister Sven-Erik Bucht till ett krismöte.

Mötet skulle ha hållits på mjölkbondens Thomas Bäcks gård i Rimbotrakten nästa vecka – men ställs nu in då minister avböjer.

– På grund av tidsbrist var han tvungen att tacka nej. Men vi tittar i kalendern efter en ny tid, säger Ingela Nilsson, pressekreterare.

Sven-Erik Bucht hade redan före den offentliga inbjudan tackat nej. Något som inte hindrar, varken Thomas Bäck eller LRF att rikta hård kritik mot ministern, som de inte anser tar frågan på tillräckligt stort allvar.

– Det är jättetråkigt att han inte tar ansvar för landsbygden när det behövs som mest. Mjölkproduktionen är motorn för landsbygden, navet för en levande landsbygd. Jag tycker det är ynkligt att han inte tar det här på större allvar, säger Thomas Bäck.

Ingela Nilsson påpekar att flera krismöten redan hållits med LRF och att ett handlingsprogram med 87 punkter tagits fram.

– Vi har gjort en omfattande utredning, säger hon.

I september presenteras höstbudgeten. Därför är det viktigt att ett möte hålls dessförinnan, enligt Palle Borgström, ordförande för LRF mjölk.

– Det måste till politiska åtgärder för att hjälpa bönderna, säger han.