Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lösningen är enkel, släng inte saker i havet

Det är inte bara algerna som fyller Östersjön i denna ljuva sommartid. Engångsbestick, engångsmuggar, cigarettfimpar, matförpackningar och plastkassar gör också sitt för en sämre havsmiljö när plast slängs i havet i stället för i återvinningen eller soporna.

Annons

Att grilla vid vattnet i all ära, men att förstöra haven är inte särskilt härligt. Naturskyddsföreningen har tillsammans med ett antal forskare gått ut med att vanan att kasta skräp, framförallt plast, i havet måste få ett slut. Nu. Även på EU-nivå har antagits ett mål om att minska plastpåseanvändandet med 80 procent fram till 2019. EU är inte alltid de snabbaste med att anamma miljömål, det säger en del om vikten av att rädda haven. På Västkusten har det gått så långt att kommuner med mycket sommargäster bett staten om stöd för att finansiera renhållning.

Att kasta saker i haven kan verka praktiskt – haven är stora, skräpet flyter iväg eller sjunker och slutar att vara ett störningsmoment ganska snabbt. Men att någon inte längre syns betyder inte att det inte längre finns. Plasten sjunker till botten och skadar ekosystemen, eller flyter runt i samlingar längre ut i havsbanden och äts av fåglar och andra djur eller spolas upp och förstör stränder. Särskilt farliga är de pyttesmå plastpartiklar som finns där man inte tror att det ska finnas, som i hygienprodukter. På sikt skadas både djur och människor då fiskar får sig plasten och fisken äts sedan av människor. Det du slänger i havet kommer alltså tillbaka och straffar dig, förr eller senare.

Lösningen är enkel, släng inte saker i havet. Om du har skräp vid vattnet, återvinn det, eller släng det åtminstone i vanliga soporna. Klokast är att i allra största utsträckning undvika att använda engångsprodukter, återvinna om man gör så ändå, göra medvetna val av vilka förpackningar man handlar mat i och att sluta använda plastpåsar – det är ekonomiskt klokt och tygkassar är både snygga och praktiska.

Det måste också vara enkelt att slänga sitt skräp på rätt sätt. Där har kommunen ansvar för att det finns möjligheter till detta på kommunala badplatser och insamlingsorganisationerna för att det finns återvinningscentraler nära där människor lever.

Vad du gör är alltid ditt ansvar, men producenterna bär också de ett ansvar för att det ska vara enkelt för hushållen att slänga skräp på rätt sätt, och enkelt att veta hur produkterna ska återvinnas.Här har miljöminister Lena Ek även aviserat för att kraven på producenterna kommer att skärpas och de kommer att ges ett tydligare ansvar än tidigare.

Hur mycket företagen och politikerna än gör ligger dock ansvaret för att använda de goda förutsättningarna på hushållen och de som brukar plastprodukter. 50 procent av de plaster som förorenar Östersjön uppges komma från den privata konsumtionen, det måste minska.

Om inte så kommer nästa sommar i Roslagen nämligen inte vara lika härlig.