Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lös stiftelsens ekonomiska problem

Under lång tid har Skärgårdsstiftelsen haft en begränsad ekonomi, vilket lett till att underhållet har varit eftersatt.

De senaste fyra åren har stiftelsens bidrag från landstinget legat på oförändrad nivå vilket gör att kostnadsökningar såsom löner, ökade pensionskostnader, ökade krav samt stigande priser för drift och underhåll skapat behov av ständiga besparingar.

Med den budget som nu ligger måste stiftelsens personal minskas kraftigt. Detta leder till många mycket negativa konsekvenser. Bristen på resurser kortsiktigt undergräver möjligheten att öka de egna intäkterna på lång sikt. Det är stor risk att stiftelsen tappar nödvändig kompetens. Naturvård, byggnadsunderhåll och informationsverksamhet måste minskas. Marker kommer att växa igen och byggnader kommer att få stängas på grund av bristande underhåll.

I ett skede när stockholmarna blir allt fler, intresset för friluftsliv blir allt större och behovet av rekreation ökar, är en satsning på Skärgårdsstiftelsen en mycket god investering i människors hälsa och välbefinnande.

Görs inte en satsning på stiftelsen, blir konsekvenserna av nedskärningarna enorma. Framförallt för de miljontals besökare i skärgården för vilka stiftelsen är en garant för fortsatt tillgång till en unik miljö.

Stiftelsen har till den borgerliga landstingsledningen i god tid lämnat ett mycket omfattande underlag för ett ställningstagande till en ekonomiskt godtagbar lösning inför 2015 års budget. Inget besked har getts vilket leder till ovanstående konsekvenser. Under hösten har det egna kapitalet halverats vilket innebär att en kontrollbalansräkning måste upprättas.

Socialdemokraterna har i flera år framhållit och varit beredda till en uppgörelse som garanterar stiftelsen en långsiktig och stabil finansiering. Vi finner det oacceptabelt och oansvarigt av den borgerliga koalitionen i landstinget att inte lösa stiftelsens ekonomiska problem nu.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel