Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Löpning mitt i smeten

Los Angeles är världens mest biltäta storstad och på många sätt
en fotgängares mardröm. Men det finns faktiskt ett alternativ för
den som vill beta av de klassiska landmärkena utan fordon: Att
springa.

För den som är sugen på Los Angeles men mindre lockad av att sitta och svettas i en neonrosa turistbuss finns LA Marathon. Loppet förde en tynande tillvaro i många år tills basebollaget Los Angeles Dodgers ägare köpte rättigheterna 2008 och genomförde ett rejält ansiktslyft. Den gamla bansträckningen genom Downtown LA fimpades och ritades om med tanke på stjärnstadens många dragplåster.

Lopp i mars

Årets lopp går av stapeln 9 mars, och numera startar löparna från Dodger Stadium nära Downtown LA och går i mål i närheten av Santa Monica Pier. På vägen passerar du bågen och drakskulpturerna som markerar början på Chinatown, El pueblo de Los Angeles State Park - stadens äldsta delar - Sunset Boulevard med Hollywoodskylten i bakgrunden, Walk of fame liksom lyxbutikerna på Rodeo Drive i Beverly Hills - bland annat. En knapp mil springs längs historiska route 66 och de sista fem kilometerna går i Santa Monica längs med det kalla men vackra Stilla havet.

Stjärnkvalité

Den nya bansträckningen tillsammans med det faktum att alla kan delta utan att behöva kvala in har gjort det till ett populärt lopp för vältränade turister (och en och annan kändiskock). Förra året anmälde sig omkring 24 000 personer.

På nätet diskuteras LA marathon i flera forum, och även om inte alla håller med om arrangörernas beskrivning av banan som "ganska platt", verkar de flesta rörande överens om att publiken som hejar fram löparna längs med vägen håller verklig stjärnkvalité.

Läs mer:

www.lamarathon.com