Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lokalproducerad mat styrs av EU:s regler

Den som letar efter närproducerat i skolmatsalen får leta förgäves. 

I Roslagen är det gott om lantbruk. Längs kusterna finns ett aktivt fiske. Men den som letar i skolbespisningar och äldreboenden efter kött och fisk från lokala leverantörer, letar förgäves. Där säger EU nej. Lokalproduktion är ett handelshinder. David Falk är köksledare i Grindskolan i Norrtälje. Under de fem år han chefat i skolans kök, har man gått från 75 procent uppvärmd mat utifrån till 95 procent egenproducerade måltider.

– Vi har alltid två rätter att bjuda på och ett stort salladsbord, berättar han.

Han efterlyser mer närproducerade råvaror. Men det förhindras av regelverket. Att gynna närproducerat, strider mot EU:s upphandlingssamordning. Ett antal av Stockholms nordostkommuner samarbetar i inköpen.

– I stort sett är vi hänvisade till de centrala inköpen, säger David Falk, även om varje skola har ett visst inflytande på kostnadsnivå och mängden ekologiska varor.

Grindskolan köper 1-2 procent ekologiska råvaror, något som David Falk tycker borde vara högre, kanske upp till 15 procent. Sara Edström, rektor på Grindskolan bekräftar att hon kan ha ett inflytande över matinköpen.

– Men kocken ansvarar för budgeten, säger hon.

På Grindskolan bakar kökspersonalen eget bröd till barnen. Det är populärt.

– Men det kan vi tyvärr inte göra på våra äldreboenden, säger Karin Ahlin Andersson på Tiohundra AB. Mjöl dammar och kan ge allergier. Då finns särskilda regler för baktider och lokaler. Tiohundra köper in samma mat till sjukhuset och äldreboendena.

– På sjukhuset är maten alltid populär. På äldreboendena får samma mat kritik, säger Karin Ahlin Andersson.

Ambitionen är att så mycket av maten som möjligt ska lagas på plats. Men det är inte alltid det går. På torsdagarna lagas ärtsoppan lokalt, medan pannkakan är centralt inköpt.

– Reglerna ger oss två timmar från tillagning tills maten ska ätas. Då tar pannkakor för lång tid att laga lokalt. Det statliga Miljöstyrningsrådet ger råd och anvisningar för inköp till offentlig verksamhet.

– Vi följer det i olika delar, säger Henning Richardsson, chef för kommunens upphandling.

I fjol gjordes en ny upphandling av matvaror till kommunen. Den processen tar kanske ett år. Sedan gäller kontraktet i tre år med möjlighet till en ettårig förlängning. – I princip gäller upphandlingen för en femårsperiod, säger Karin Ahlin Andersson. Under den tiden kan mycket hända i livsmedelsdebatten, medan vi är ganska låsta. Hon efterlyser mer engagemang och åsikter från de lokala politikerna.

– Gör maten till en valfråga, säger hon.

Matfakta

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, och Hushållningssällskapet, bjuder in till tre möten, ”Mat från Roslagen i det offentliga köket”.

– Vi vänder oss till politiker, tjänstemän, leverantörer och andra intresserade, säger Karin Broström, centerpartist i fullmäktige och verksam i LRF.

Det man vill diskutera är en kostpolicy för kommunen.

Seminarierna hålls i Sportcenter den 17 februari, 3 mars och 17 mars. Alla dagar klockan 13-17.

Sveriges Television, SVT, har gjort en granskning av kommunernas inköp. Den visar att få av de matvaror som serveras i våra skolor och äldreboenden kommer från Sverige.

Andel svenskt:

Mjölk 98%

Potatis 51%

Äpplen 4%

Nötfärs 68%

Ost, skivad 30%

Morötter 16%

Bacon 62%

Fläskkotlett 17%