Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lodjursmamma föll offer för smitare – utredning nedlagd

Förra veckan hittades ett dött lodjur vid vägkanten på Gamla landsvägen på Väddö. En anmälan om smitning från trafikolycka och brott mot jaktlagen upprättades – men eftersom smitaren inte gett sig till känna har utredningen lagts ner.

Lodjuret hittades vid vägkanten på Väddö den 1 december.

– Det var en vuxen hona, som verkar ha fött flera ungar i år, säger Arne Söderberg, vilt- och rovdjurshandläggare på Länsstyrelsen i Stockholm.

En person på som hört av sig till NT har berättat att han samma dag såg minst en lodjursunge springa i närheten av Trästabron på Väddö.

– Det skulle kunna vara den påkörda honans ungar, säger Arne Söderberg.

Efter olyckan gjordes en polisanmälan gällande smitning från trafikolycka och brott mot jaktlagen. Ärendet lades dock ner direkt.

– Det finns inget att utreda eftersom vi inte vet vem vi ska utreda. Skulle det komma in någon ytterligare polisanmälan som går att koppla till brottet så öppnas utredningen upp igen, exempelvis om bilen skadats och om förarens försäkringsbolag får personen att göra en anmälan, berättar Claes Lundström, på Norrtäljepolisen.

LÄS MER: Lodjur påkört av smitare på Väddö – hittades död vid vägkanten

Vid förra vinterns inventeringar noterades fyra lodjursfamiljer i Norrtälje kommun. Honan som kördes på tillhörde troligvis familjen på Väddö. De andra familjerna finns i Hallstaviksområdet, Rimboområdet och utanför Kapellskär.

Förra veckan hittades även en död lodjursunge i Gråska, som blivit ihjälbiten av ett större lodjur.

LÄS MER: Upphittat lodjur i Gråska ihjälbitet av ett större lodjur