Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lodjur i trädgården

Makarna Sundqvist stod sju meter ifrån.

I tisdagskväll vid 20-tiden satt Yngve och Solveig Sundqvist i sitt hus vid Östernäs på Rådmansö och kopplade av efter middagen när något oväntat dök upp på tomten.

”Fasen, där kommer ett lodjur nere vid garaget”, sade Yngve Sundqvist till sin fru.

Katten kom sedan lunkade över tomten medan Yngve Sundqvist famlade med mobilen och lyckades knäppa en bild då djuret bara var sju-åtta meter ifrån. Solveig Sundqvist sprang efter sin digitala kompaktkamera för en ännu bättre bild.Kamerablixten fångade lodjurets uppmärksamhet. En kort stund stod de alla stilla och såg på varandra, sedan vände djuret om och gick helt lugnt upp i grönskan och försvann.

– Det är första gången jag sett ett lodjur i vilt tillstånd, säger Yngve Sundqvist som är jaktintresserad och tillbringar mycket tid i skogen. För ett par år sedan hittade han kadavret efter ett slaget rådjur och i snön runt omkring fanns spår efter lo. Men ett möte som det här är något alldeles extra.

– Det är häftigt att se dem så nära, att veta att de finns så här ute i krokarna.