Annons
Vidare till norrteljetidning.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lodjur dödade tre tackor

Natten mot torsdagen i förra veckan angrep lodjur och dödade tre tackor vid en gård.

Upptäckten gjorde av en granne 100 meter från ett bostadshus, berättar Johan Nessen, ägare till Ronöholms gård som ligger nordväst om Hallstavik. Tre besiktningsmän från Länsstyrelsen i Stockholm besökte platsen och besiktigade de dödade fåren och det var ingen tvekan att tackorna dödats av lodjur.

– Tackorna hade typiska angreppsskador från lodjur och det finns även lodjursspår i snön utanför den inhägnade hagen där fåren gick, säger Jakob Brovander, besiktningsman på Länsstyrelsens rovdjursenhet.

Det har aldrig hänt tidigare att fåren på Ronöholms Gård attackerats av lodjur trots att det i många år funnits lodjur i området. Jakob Brovander bekräftar att det finns en lodjurfamilj bestående av en hona och två ungar som bor i området.

– De bor nordväst om Ronöholms gård och rör sig över ett mycket stort område, säger Brovander.

Lodjursattacken leder inte i nuläget till några åtgärder från Länsstyrelsens sida.

– Vi avvaktar och ser om det kommer ske upprepade angrepp, säger Brovander. Skulle så ske och Länsstyrelsen bedömer att det rör sig om problemindivider så kan skyddsjakt bli aktuellt. Djurägaren kommer nu få ersättning från staten för de dödade tackorna.