Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

LO måste sluta underblåsa fördomar

Socialdemokraterna ligger bra till för att återvinna regeringsmakten, om man skall tro opinionsmätningarna. Mycket kan hända, men just nu ser det inte ljust ut för allianspartierna.

Annons

Det måste dock vara med blandad glädje som Socialdemokraterna ser på opinionsmätningarna. För även om det ser bra ut vad gäller regeringsskifte, så ser det inte lika bra ut för det egna partiet. Även om Socialdemokraternas opinionssiffror ligger över valresultatet 2010, så var detta ett katastrofval för partiet. Fortfarande är det mycket långt kvar till de nivåer partiet traditionellt har haft, på 40 procent eller mer.

En orsak till detta framgår av den opinionsmätning som LO genomfört om LO-medlemmarnas partisympatier, och som Dagens Arbete redovisade i veckan. Enligt den undersökningen har Sverigedemokraterna ett stort stöd bland många LO-förbund. 15,4 procent av LO:s medlemmar skulle lägga sin röst på detta parti om det vore val i dag. Detta gör att Sverigedemokraterna är näst största parti för LO-medlemmarna. Störst är Socialdemokraterna, som stöds av 51,9 procent, men Sverigedemokraterna kommer tvåa. Vänsterpartiet, som gärna kallar sig för arbetareparti, kommer först på tredje plats med 13,4 procent.

Att Sverigedemokraterna har så här höga siffror måste vara skrämmande för den socialdemokratiska partiledningen. LO-medlemmar är partiets historiska bas, men uppenbarligen håller den basen på att erodera.

IF Metalls förbundsordförande Anders Ferbe, som uttalar sig i Dagens Arbete, skyller det höga stödet för Sverigedemokraterna på arbetslösheten och på den dåliga a-kassan, som han menar skapar grogrund för populistiska partier. Det kan ligga en del i det. För de byggnadsarbetare eller lastbilschaufförer som saknar arbete kan det vara lätt att skylla på att ”invandrarna tar våra jobb” och stödja ett parti som är emot all invandring. Just Byggnads är för övrigt det LO-förbund där stödet för Sverigedemokraterna är störst: hela 25,8 procent.

Men LO tycks inte försöka motarbeta denna populism. Istället driver man en linje som i praktiken innebär ett stöd för tanken att det finns ett samband mellan arbetskraftsinvandring och arbetslöshet, och att det alltså bara finns en viss mängd jobb att dela på. LO hoppas troligen att man på detta sätt skall neutralisera de främlingsfientliga strömningarna inom medlemskåren. Men istället underblåser man kritiken mot invandring, och gynnar därigenom Sverigedemokraterna.

Istället för att bekämpa all arbetskraftsinvandring borde LO peka på att arbetskraftsinvandring kan öka tillväxten och ge fler jobb. Istället för att underblåsa fördomar borde LO kämpa för konkurrens på rättvisa villkor och för att alla som jobbar i Sverige skall ha rimliga löner. Förhoppningsvis gör därför Sverigdemokraternas starka stöd bland LO-medlemmar att LO-ledningen tänker om.